
Gerard Ros: Organische stof is cement bodemstructuur, bekalken meest effectief op structuur

Bodemstructuur is het geheel van bodemdeeltjes in samenhang met elkaar, zegt Ros. Het gaat dus verder dan organische stof. Negatief geladen kleiplaatjes trekken ionen van verschillende omvang aan. Calcium werkt daarbij het sterkst op een luchtige structuur. Kalium is kleiner, werkt positief maar minder sterk dan calcium. Natrium kan de structuur niet handhaven.
De calcium moet mobiel zijn om een actieve bijdrage te leveren aan een goede structuur. Ros zegt dat daarom zelfs bekalking van een grond die rijk aan schelpen is bijdraagt aan een betere structuur. De kalk in de schelpen kan sterk vastgelegd zijn.
Schimmels, bacteriën en wormen dragen positief bij aan de structuur. Voor deze organismen zijn organische stof, gewasresten en mest belangrijk. Ook de wortels scheiden stoffen uit die de structuur versterken, zegt Ros.
Snel herstel
Structuur is van belang voor de doorworteling en de bewerkbaarheid van de grond. Onderzoek laat zien dat aanvoer van kalk al op korte termijn, enkele jaren onderzoek, bijdraagt aan aggregaatstabiliteit. Bodems reageren veel trager op de aanvoer van organische stof.
Albert Jan Olijve van Van tafel naar kavel verwacht dat meer organische stof dan noodzakelijk voor de teeltresultaten wel andere voordelen kan hebben. Bodemleven, waterberging en koolstofvastlegging zijn voordelen bij klimaatverandering en de maatschappelijke wens een biodiverser landbouwsysteem te ontwikkelen.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes