BodemUp: extra aandacht voor Brabantse gronden
BodemUp is een EU-subsidieproject dat wordt uitgevoerd door de ZLTO. Het richt zich op het verbeteren van één perceel per deelnemer. Doel is bijvoorbeeld te zorgen voor een hogere gewasopbrengst of het het verlagen van kosten voor een zelfde opbrengt. De initiatiefnemers verwachten met praktische bodemverbeterende maatregelen en door efficiënter om te springen nutriënten en grondstoffen winst te halen. Dit levert een beter rendement op voor de ondernemer en voor het milieu en minder uitspoeling van nutriënten en draagt zo ook bij aan goed en veilig drinkwater. Voor de ZLTO reden Brabantse boeren op te roepen om met haar aan de slag te gaan voor een betere bodemvruchtbaarheid, een betere benutting van nutriënten en om nog meer uit de bodem te halen. Een deelnemer aan dit adviestraject krijgt vier jaar lang van advies. In deze vierjarige periode krijgt de agrariër vier keer per jaar advies en begeleiding bij het selecteren, uitvoeren en evalueren van maatregelen op een perceel waarvan hij of zij denkt of hoopt dat er winst is te behalen.
Werkwijze
Om de deelname behapbaar te houden en zo snel mogelijk resultaten te zien, richt het project zich per deelnemer op één perceel. Gestart wordt onder meer met een bodemanalyse en het steken van verschillende proefkuilen. Op deze wijze kunnen de grootste groeibelemmerende factoren van het betreffende perceel worden achterhaald. Vervolgens gaat de agrariër met zijn adviseur bekijken wat eraan is te doen. De uiteindelijk te nemen maatregelen dienen bij het perceel, het productiesysteem en de eigen doelstellingen te passen. Uiteindelijk beslist de agrariër zelf welke maatregelen hij gaat uitvoeren. Deze voert hij samen met zijn adviseur uit en evalueert daarna ook het uiteindelijke effect van deze maatregelen.
Maatregelen
De mogelijke maatregelen binnen het BodemUP project liggen op diverse vlakken. Op het vlak van bemesting wordt ingezoomd op de hoeveelheid en de vormen van bemesting. Rode draad is om het bemestingsplan en mestsoort af te stemmen op de bodem en het gewas. Maar ook tijdstip en de vorm van bemesting verdienen de aandacht. In het BodemUp worden ook de pijlen gericht op bekalking en pH en organisch stofgehalte, de gewasteelt, gebruik van groenbemesters, vruchtwisseling, vormen van grondbewerking en samenwerking met collega’s.