Graanprijzen stijgen ondanks hoog aanbod
Voor de leveringen op termijn stegen de tarwe- en maïsnoteringen met 3 euro/ton en de gerstnoteringen met 1 euro/ton, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update. Op de fysieke markt kwamen de afgelopen week de sojanoteringen nauwelijks van hun plaats. De noteringen vaan raapzaadschroot echter lieten een flinke stijging zien. Voor directe levering stegen raapnoteringen 9 euro/ton. En voor de levering op termijn met 3 euro/ton.
Sojaprijzen dalen naar laagtepunt
De Amerikaanse sojamarkt wordt gekenmerkt door een groeiend overschot. Zonder weerproblemen in Zuid Amerika de komende maanden zullen de prijzen van sojabonen naar nieuwe laagtepunten dalen.
Door de lage prijzen zien we dat de verkoop bereidheid in zowel Noord- als Zuid Amerika kleiner geworden is. Boeren houden de soja vast in de hoop op hogere prijzen. Door het verslechterde sentiment rondom de Chinese economische groei zorgt dit voor sojabonen voor een lagere prijsverwachting.
Nerveuze graanmarkten
„De graanmarkten zijn bijzonder nerveus en iedereen heeft de mond vol van de slechte condities voor de wintertarwe in het oosten van Oekraïne en delen van Rusland en ook wordt de afwaardering van de Australische tarweproductie onder een vergrootglas gelegd”, schrijft Agrifirm.
Voor de korte termijn is ook de speculatieve shortpositie van de fondsen, van 10,6 miljoen ton, een factor die de graanprijzen ondersteunt. De fundamentele factoren dreigen door het bovenstaande op de achtergrond te raken maar zijn natuurlijk nog volop van toepassing. Dit zijn:
- Dit seizoen is er sprake van een prima wereldgraanoogst en meer in het bijzonder een uitstekende tarweoogst.
- De graanvoorraden wereldwijd zijn ongekend hoog.
- Ook voor het komende teeltseizoen wordt er weer een goede (mogelijk record) graanoogst verwacht.
- Er is veel concurrentie tussen de graan exporterende landen zoals Rusland, Oekraïne, Verenigde Staten en Europa.
- Zwakker wordende munteenheden in Brazilië, Rusland en Oekraïne hebben impact op de prijsstelling waardoor prijzen onder druk staan.
- Wereldwijd is de vraag van graan importerende landen laag.
Voor de komende tijd blijven de graanmarkten flauw gestemd. Factoren die de markt de komende tijd zullen beïnvloeden zijn de uitkomsten van het nieuwe WASDE rapport van vanavond, de weersomstandigheden in Rusland en Oekraïne en de internationale vraag naar granen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Agrifirm
Beeld: Ingrid Zieverink