‘Bestrijding hardnekkig gras-onkruid duist vraagt om integrale aanpak’

Alleen gebruik maken van gewasbeschermingsmiddelen blijkt in veel gevallen onvoldoende om duist effectief aan te pakken. Een integrale aanpak met diverse maatregelen blijkt vaak nodig. Bij een zware duistbezetting is een eerste stap het overstappen op niet-kerende-grondbewerking (nkg). Nkg put de zaadhoeveelheid in de bovenste grondlagen uit. Duistzaden kiemen vanuit de bovenste 5 centimeter van de bodem. Door slechts de bovenste grondlaag te bewerken blijven de zaden onderin de bouwvoor en verliezen daar volgens Adama hun kiemkracht. Tegelijkertijd wordt kieming in de bovenste grondlaag gestimuleerd en bij een succesvolle bestrijding komen er ook geen nieuwe zaden meer bij. Op die manier neemt de duistdruk na verloop van tijd af.
Uitstellen zaai wintertarwe
Verreweg de meeste duistzaden kiemen in september en 1e helft oktober. Zaaien van wintertarwe uitstellen tot half oktober biedt volgens Adama ruimte om via een vals zaaibed duist te laten kiemen en deze met glyfosaat dood te spuiten.
Keuze zaaizaad
Duist kan ook worden bestreden door of meer zaaizaad te gebruik, zodat de grond sneller is bedekt of een ras te kiezen dat grotere bladen vormt. Een andere optie is het kiezen voor zomergerst in plaats van wintertarwe. Zomergerst beschikt over een grotere concurrentiekracht terwijl, door het vroegere oogsttijdstip, via een groenbemester en/of vals zaaibed in het najaar een extra mogelijkheid bestaat om de dan gekiemde duist te bestrijden.
Najaarsbestrijding
Een najaarsonkruidbestrijding in granen is sowieso verstandig, maar bij een zware duistdruk onvermijdelijk. Voor een goede werking is het toepassen van de (combinatie van) middelen op een vlak zaaibed, met weinig kluiten belangrijk voor een goede werking. Wanneer in het voorjaar ook een duistbestrijding nodig is, gebeurt dit in granen veelal met een zogenoemde ALS-remmer. Adama waarschuwt bij het gebruik van deze groep middelen voor resistentievorming. Jaar-op-jaar gebruik van deze groep middelen op dezelfde onkruidpopulatie maakt deze onkruiden minder gevoelig voor deze herbiciden.
Integrale aanpak noodzakelijk
Gebruik maken van de eerder genoemde (teelt)maatregelen, aangevuld met een goede combinatie van najaarsherbiciden, geeft volgens Adama de meeste kans op een succesvolle duistbestrijding van duist. Om de duistpopulatie echt in te dammen is een bestrijdingsresultaat nodig van meer dan 97 procent. Bij een hoge duistdruk is dat niet of nauwelijks realiseerbaar met alleen herbiciden. In dat geval is een integrale aanpak en een aanvulling met een goede combinatie van najaarsherbiciden onontbeerlijk. Voor de najaarsonkruidbestrijding in wintergranen adviseert Adama de combinatie Activus Super en Fence. Activus Super is een bodemherbicide met ook enige contactwerking. Opname van het middel gaat via de ondiepe wortels en eventueel aanwezige bladeren. Het maakt dit product zeer effectief en breed inzetbaar.