Tijdelijke vrijstelling Benevia tegen trips in prei
Benevia is een systemische insecticide op basis van een nieuwe werkzame stof cyantraniliprool. Benevia pakt bijvoorbeeld de wortelvlieg, uienvlieg en koolvlieg aan, maar ook rupsen, trips en luizen. Een belangrijk eigenschap van het middel is dat het alle stadia van de trips aanpakt, zowel de eieren, larven als de volwassen trips. Daarnaast beschikt het middel over een lange duurwerking. Afgelopen jaar heeft het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb) het insecticide Benevia op basis van de nieuwe actieve stof cyantraniliprool toegelaten in: aardappelen, sluitkool- en bloemkoolachtige, wortelgewassen, knolselderij, ui-achtigen, koolraap, rode biet en schorseneer. In uien en prei krijgt het een grote rol tegen trips, vanwege het verdwijnen van de zaadcoating met fipronil.
Trips knelpunt in prei
LTO-Nederland is blij met de tijdelijke toelating, al plaatst ze vraagtekens bij de looptijd van de procedure. Volgens LTO-Nederland is deze vrijstelling voor de oplossing van het knelpunt trips in prei al op 19 maart aangevraagd bij LNV. Deze vrijstelling kon verleend worden omdat de trips-aantasting in prei dit jaar door de NVWA opnieuw is aangemerkt als een knelpunt. Om dit knelpunt geaccepteerd te krijgen moest een afvaardiging uit de sector uitleg gaan geven bij de NVWA. Vervolgens heeft het CTGB het dossier van Benevia beoordeeld om te zien of dit middel veilig toegepast kan worden. Tot slot heeft Minister Schouten haar handtekening onder de vrijstelling gezet.
Herhaalde procedure
LTO-Nederland ergert zich aan de looptijd van dit traject. Vorig jaar werd immers exact dezelfde vrijstelling afgeven, desondanks moest de hele beoordeling opnieuw worden overgedaan. Daarnaast ligt de reguliere aanvraag voor deze toepassing van Benevia in prei nog steeds bij het CTGB. De beoordeling hiervoor is volgens LTO dus reeds gedaan. LTO dringt bij LNV minister aan op een sneller verloop van de procedure bij een herhaalde aanvraag.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Bronnen: LTO Nederland, Staatscourant, Ministerie van LNV