Britten werken aan stikstofbindende gerstrassen

Britse onderzoekers werken aan graansoorten die stikstof binden middels symbiose. Met gerst worden al positieve resultaten behaald. Hierover is afgelopen week gepubliceerd in het wetenschappelijk medium ‘Nature Communications’.
Uitzenden signalen
Door het uitzenden van chemische signalen die specifieke microben aantrekken of juist afstoten beïnvloeden planten het microleven in de directe omgeving van de wortels. Dit signaleringssysteem kan een cruciale stap zijn in de succesvolle ontwikkeling van stikstofbindende symbiose in niet-peulvruchten zoals tarwe en maïs. Concreet is gekeken naar een groep verbindingen die normaal door bacteriën in peulvruchtenknobbeltjes worden geproduceerd, rhizopines genoemd. De signaalroutes die daarbij ontstaan hebben de wetenschappers kunnen overdragen op een aantal planten waaronder granen.
Stikstof binden
Door graansoorten een signaal te laten produceren dat bacteriën aantrekt die zorgen voor stikstofbinding, kan het gewas daarvan mogelijk profiteren. Bij gerst hebben de wetenschappers (plantwetenschappers, microbiologen en chemici) gekeken of ze een synthese kunnen ontwikkelen. Dit is mogelijk. In dit kader stelden de wetenschappers vast dat er tussen de wortels van de gerstplant en de bacteriën in de rhizosfeer communicatie plaatsvindt. Volgens hen betekent dit dat er mogelijkheden zijn om bacteriën op de wortels te activeren om stikstof te produceren.
Minder bemesting
Het verbeteren van de wortelmicrobiota heeft een enorm potentieel voor het verbeteren van gewasopbrengsten in voedingsarme bodems en het verminderen van het gebruik van chemische meststoffen.