NAK: pootaardappelen 14,8% verlaagd en 2,2% afgekeurd

De NAK meldt dat ze afgelopen week weinig pootgoedpercelen heeft verlaagd. Van veel percelen (circa 20.000 hectare) is het loof inmiddels vernietigd en van circa 50 hectare is inmiddels de rooimelding binnengekomen.
Minder verlaagd
In totaal is er dit seizoen 14,8 procent verlaagd. Dat is 1 procent minder ten opzichte van vorig jaar (15,8 procent). Tot nu toe is dit jaar in totaal 2,2 procent afgekeurd. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar (2,3 procent). In 2017 werd slechts 0,9 procent afgekeurd.
Noordelijke zandgronden
Op de Noordelijke zandgronden werd dit seizoen het meest verlaagd of afgekeurd. Zo werd hier 24,8 procent verlaagd en en 5,6 procent afgekeurd. In 2018 werd 16,2 procent verlaagd en in 2017 ‘slechts’ 8 procent. Op de Noordelijke klei en in de regio Midden werd 13,7 procent verlaagd en in het Zuiden 16,1 procent. Afgekeurd werd op de Noordelijke klei 1,5 procent, Midden 2,3 en het Zuiden 2,6 procent.
Bacterieziekte
De belangrijkste reden voor verlaging of afkeuring is en blijft de bacterieziekte. Dit jaar namelijk in 52 procent van de gevallen. Mozaïek staat dit jaar op plek twee met 36 procent. In 2018 en 2017 was de bacterieziekte voor 87 procent verantwoordelijk voor de verlaging of afkeuringen en in 2017 in 82 procent.
Veldkeuring
De veldkeuring start in de eerste helft van juni na de opkomst van het gewas. De NAK-keurmeesters keuren de pootaardappelen op ziekten en afwijkingen. Tijdens het groeiseizoen wordt een perceel gemiddeld drie keer beoordeeld. De teler kan de keuringsresultaten per perceel inzien op het Klantportaal. Is hij niet eens met een keuringsuitslag dan kan hij een extra- of een herkeuring aanvragen.
Bedreiging pootgoedsector
Niet alleen de kwaliteit van consumptie aardappelen staat onder druk, ook de van pootgoed. Belangrijke oorzaak zijn erwinia’s. Deze bacteriën zijn het probleem van de Nederlandse pootgoedsector. Ze zijn de bron van bacterie ziekten stengelnatrot en zwartbenigheid. Deze bacterieziekten komen steeds vaker voor met als resultaat een slechtere kwaliteit van het pootgoed. Extra maatregelen moeten de ziekte bedwingen. Bacterieziek in pootaardappelen is niet uit te bannen. Onderzoek richt zicht dan ook op het beter leren beheersen van de ziekte. De nadruk in het onderzoek in het project bacterievrije pootgoedteelt ligt op de manier waarop de besmetting tot stand komt, hoe de opbouw verloopt, hoe de symptoomontwikkeling verloopt en welke factoren uitbreiding beïnvloeden.

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: NAK, Pootaardappelacademie