‘Sluiting van negen tot vijftien Europese suikerfabrieken’
De CBB geeft in haar recentste ledenblad ‘de Bietenplanter’ een overzicht van de actuele stand van zaken in de Europese suikerbietenindustrie. Aanleiding is de actuele crisissituatie die de suikerketen treft. Het resultaat is te zien in de laagste suikerprijs in meer dan tien jaar. Het gevolg is, volgens de CBB, dat financiële verliezen en fabriekssluitingen op de loer liggen. Na een inventarisatie van genomen besluiten, concludeert de CBB dat negen Europese suikerfabrieken hun poorten zullen sluiten. Uit gesprekken met experten maakt CBB op dat er mogelijk nog vijf of zes andere fabrieken ook dichtgaan. Als dit bewaarheid wordt komt het totaal uit op vijftien.
Vijf fabrieken van Südzucker
Verschillende Europese suikergroepen gaan dit jaar herstructureringen doorvoeren. Begin dit jaar kondigde de groep Südzucker de sluiting aan van twee suikerfabrieken in Frankrijk, twee suikerfabrieken in Duitsland en nog één in Polen. Via deze weg wil ze haar suikerproductie met circa 700.000 ton afbouwen. Ook begin dit jaar maakte het Duitse Nordzucker bekend één suikerfabriek in Zweden te sluiten. Dit voorjaar kondigde de Franse coöperatieve Cristal Union de sluiting aan van drie suikerfabrieken: Bourdon (Puy-de-Dôme), Toury (Eure-et-Loire) en de verpakkingsfabriek Erstein (Elzas). De Italiaanse suikergroep Eridania Sadam maakte bekend dat ze haar suikerfabriek in San Quirico dit jaar (tijdelijk) zal sluiten in 2019 door onvoldoende bevoorrading en te weinig reactie van de telers op de voorgestelde contracten.
Forse verliezen
De Europese suikerindustrie verkeert momenteel in zwaar weer. Alle vooraanstaande suikerbedrijven maken miljoenen euro’s verlies. Zo steeg bij Tereos, de nummer één in Frankrijk en de nummer drie in de wereld, het nettoverlies in boekjaar 2018/2019 tot 232,2 miljoen euro. Het Duitse Südzucker maakte afgelopen boekjaar 2018/19 een verlies van 805 miljoen euro bekend. De Franse coöperatieve Cristal Union, met tien suikerfabrieken, komt in boekjaar 2018/2019 ook diep in de rode cijfers terecht met een nettoverlies van 99 miljoen euro. Over 2017/2018 leden de Fransen, volgens CBB, 49 miljoen euro verlies. Volgens CBB lopen ook bij Tereos, de nummer één in Frankrijk en de nummer drie in de wereld, de financiële verliezen sterk op en kampt ze met een slechte solvabiliteit. Voor de campagne 2018/2019 steeg het nettoverlies tot 232,2 miljoen euro (’slechts’ 22 miljoen euro het jaar ervoor). De nettoschuld van de Franse groep steeg naar 2,4 miljard euro, tegen 2,2 miljard euro eind maart vorig jaar. Deze enorme verliezen nopen Tereos tot het nemen van drastische kostenbesparingen.
Duitsland
Met de Duitse suikerindustrie gaat het ook slecht. Zo sloot het Duitse Nordzucker het boekjaar 2018/19 af met 18 procent minder omzet dan het voorgaande jaar. Het exploitatieverlies bedroeg 58,1 miljoen euro. De groep verwacht ook het lopend boekjaar met verlies af te sluiten. Südzucker maakte afgelopen boekjaar 2018/19 een zwaar verlies van 805 miljoen euro (318 miljoen euro vorig jaar). Het omzetcijfer van de Duitse groep daalde van 6,98 naar 6,75 miljard euro. Volgens CBB verwacht Südzucker in het lopend boekjaar 2019/20 voor zijn suikerdivisie een matige daling van het omzetcijfer, maar wel opnieuw een exploitatieverlies tussen 200 en 300 miljoen euro. Suiker Unie heeft voor het eerst sinds haar oprichting een verlies geleden met haar suikeractiviteiten. Andere dochterondernemingen van Royal Cosun compenseren dit in het boekjaar 2018. Echter de bietenprijs valt daardoor wel lager uit.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Confederatie Belgische Bietenplanters