Kou en droogte ongunstig voor onderzoek uienvlieg

De uienvlieg is het belangrijkste schadelijke insect in uien. Er zijn twee tot drie generaties per jaar in de periode mei-september. De uienvlieg overwintert als pop in de grond. In het voorjaar komen de vliegen uit de grond op plaatsen waar het vorige jaar uien stonden. Ze zoeken dan de uienvelden in de buurt op en leggen hun eitjes bij de jonge planten. De maden eten de ondergrondse delen van het uienplantje op met wegval tot gevolg. De tweede generatie in de zomer eet aan de bol. Wanneer geen bestrijding wordt toegepast kan de schade zeer groot zijn.
Wegvallen zaadcoating
Door het wegvallen van de zaadcoating met fipronil (Mundial) met ingang van 30 september 2017 is vervallen en tot begin dit jaar mocht worden opgebruikt, ontstaat voor de komende jaren mogelijk een aanzienlijk probleem bij het beheersen van de uienvlieg. Reden om dit jaar in Uireka-verband een onderzoek te starten naar de uienvlieg. In samenspraak met de deelnemers is een lijst van behandelingen opgesteld, die in 2019 worden getoetst op hun effectiviteit. De behandelingen zijn uitgesplitst in een proef gericht op behandelingen bij het zaaien (zaad- of grondbehandelingen) en één met gewasbehandelingen. De proeven worden door WUR Open Teelten samen met HLB BV uitgevoerd. De proeven zijn aangelegd in het noordelijk deel van de Noordoostpolder, een gebied met een gekende hoge uienvliegdruk. Voor de uien verloopt het seizoen 2019 tot nu toe wat moeizaam, door kou en droogte tijdens de kiem- en opkomstperiode. De lagere temperaturen hebben ook effect op de uienvlieg. Tot op dit moment is nog geen wegval door de maden van de uienvlieg in de proeven waargenomen.
Kort-lang
De kortetermijnstrategie bestaat uit het vinden van alternatieve bestrijdingsstrategieën op basis van nu beschikbare middelen. Voor 2019 is veldonderzoek gestart waarin diverse middelen worden getoetst, zowel voor en tijdens het zaaien als ook tijdens de gewasgroei. De langetermijnstrategie zal bestaan uit een integrale benadering voor de bestrijding van insecten als uienvlieg, trips en bonenvlieg. Hiermee gaat de werkgroep aan de slag vanaf 2020.