Zwitserland laat spuitdrones toe voor gerichte bestrijding in gewassen
Gewasbescherming gericht toepassen met behulp van speciale drones is een interessante ontwikkeling. Als eerste Europees land staat Zwitserland nu het gebruik van spuitdrones toe. Na twee jaar wachten beschikt het bedrijf AgroFly nu over de noodzakelijke licenties om met spuitdrones te mogen vliegen. Uiteraard zijn enkele voorwaarden aan de inzet verbonden. Zo mag de drone maximaal 30 liter van het bestrijdingsmiddel meenemen. Verder mag de drone niet meer dan 50 cm van het vluchtplan afwijken en dient deze altijd in het zicht te blijven van de bestuurder.
Zeer nauwkeurig
Vergeleken met conventionele toepassingen in de lucht, zijn de spuitdrones in staat om op lage hoogte, nauwkeuriger en automatisch gecontroleerd over een gewas te vliegen. Metingen in wijngaarden tonen aan dat er minder middel werd gebruikt dan met conventionele spuitmethoden. Het bedrijf AgroFly zegt een zeer nauwkeurige landbouwsproeier te hebben ontwikkeld die wordt aangedreven door een zogenaamd UAV-platform (Unmanned Aerial Vehicles). Bij de ontwikkeling, bouw en distribueren van de spuitdrones staan, volgens AgroFly, voorop het elimineren van mogelijke bedreigingen voor de volksgezondheid en het voldoen aan de vereisten voor gewasbescherming over de hele wereld.
Gerichte aanpak
De Zwitserse boerenbondorganisatie juicht de inzet van drones toe. In de Zwitserse krant ‘Tagblatt’ zegt ze duidelijke voordelen te zien van drones bij het gebruik van zowel biologische als chemische pesticiden. Zo hebben de drones minder impact op de grond en ze kunnen helikoptervluchten vervangen. De boerenbond denkt dat via deze methode aanzienlijk minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn in de toekomst. In plaats van een heel veld met herbiciden te besproeien, kunnen dankzij de drones zieke planten op een gerichte manier worden gevonden en behandeld. De technologie maakt het ook mogelijk om kleine hoeveelheden meerdere keren toe te passen.
Startup
De drone heeft een spanbreedte van 2 meter. Hij kost circa 45.000 euro inclusief opleiding en onderhoud. AgroFly is een startup bedrijf dat pas twee jaar geleden is opgericht door Frédéric Hemmeler. Het is gevestigd in het Zwitserse Granges. Bij de ontwikkeling kan het bedrijf rekenen op de kennis van Agroscope, Syngenta en een boer.
Maisstengelboorder
Bij Zwitserse maistelers is de inzet van drones al langer bekend. Daar worden ze ingezet in de strijd tegen de maisstengelboorder. Drones vliegen dan over de percelen om her en der ballen gevuld met parasitaire wespen te droppen. Deze vernietigen de eieren van de maisstengelboorder. Deze technologie is ontwikkeld door de landbouwcoöperatie Fenaco en sinds 2012 in gebruik. In 2017 werd 13.000 hectare maïs via deze wijze behandeld in Zwitserland en de buurlanden.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: AgroFly
Bronnen: Schweizer Bauer, Tagblatt, AgroFly