Britten vrezen drie maanden aardappeltekort door Chloorprofam verbod
Teeltspecialisten verwachten dat in 2020 drie maanden sprake zal zijn van aardappelschaarste. Reden is het EU-verbod op het gebruik van kiemremmers op basis van de werkzamestof chloorprofam. Chloorprofam wordt per 8 januari 2020 verboden. In Nederland kent het een opgebruiktermijn tot 8 oktober 2020. Elk individueel lidstaat mag zelf de lengte van deze opgebruiktermijn bepalen, met als uiterste oktober volgend jaar. Nu de toelating van chloorprofam niet is verlengd vrezen de Britse aardappeltelers grote problemen bij de opslag van hun aardappelen.
Enorme uitdaging
Adrian Briddon, senior wetenschapper bij de opslag van gewassen stelt dat het verlies van CIPC de telers en de hele aardappelindustrie vanaf het oogst- en opslagseizoen 2020-2021 voor een enorme uitdaging plaatst. „Voor de verwerkende industrie kan het gaan betekenen dat ze over een periode van 12 weken niet kunnen beschikken over Britse aardappelen om aan de vraag te kunnen voldoen”, aldus Briddon.
Experimenteren
Om een oplossing van het bewaarprobleem te vinden zijn telers uit Suffolk, onder de paraplui van het Sutton Bridge-team van AHDB aan het experimenteren geslagen. Echter uitgeprobeerde alternatieven blijken tot nu toe erg problematisch. De onderzoeken richten zich momenteel op mogelijke alternatieven producten en het rangschikken van de rustperiode van de verschillende aardappelrassen.
Nederland en België
Ook de Nederlandse en Belgische aardappelketen zijn naarstig op zoek naar alternatieven voor CIPC als kiemremmer. In samenwerking met Flanders Food heeft Belgapom een project uitgewerkt onder de naam RESIKA (residu-arme kiemremming) en de conclusies waren dat er alternatieven voorhanden zijn, maar dat deze duurder uitvallen en dat er nog onvoldoende ervaring is in het gebruik ervan.