Cichorei: gemiddelde opbrengst met grote regionale verschillen
Landelijk gezien zal er dit jaar sprake zijn van een gemiddelde cichorei oogst, maar regionaal kunnen de opbrengstverschillen groot zijn. Dat stelt de agrarische dienst van Sensus op basis van de resultaten van de eerste groeiverloopbemonstering. Uit de bemonstering blijkt dat de percelen op de zandgronden langs de oostgrens door de droogte (ver) achter liggen in de groei en de ontwikkeling. Daarentegen staat de cichorei op de percelen in het zuidwesten er goed bij. Sensus ziet daar veel mooie percelen, met een goed plantbestand wat een goede basis is voor een goede opbrengst. Vooralsnog start de campagne eind augustus of begin september. Sensus zal dit in week 33 definitief vaststellen.
Gezond blad essentieel
Sensus wijst haar telers erop dat het zaak is het loof zo lang mogelijk gezond te houden. Als het loof gezond is, kan het efficiënt de weersomstandigheden in de nazomer/herfst benutten voor groei. Dit resulteert in een hogere opbrengst. Om dit te onderbouwen verwijst Sensus naar een serie bladgezondheidsproeven die ze de afgelopen jaren uitvoerde in opdracht van de Telersvereniging Inulinecichorei. Daaruit bleek dat een bespuiting met fungiciden gemiddeld over vier jaar 3,6 ton cichorei per hectare meer opbracht bij een oogst rond begin december.
Schimmelaantasting
Een cichoreiblad met schimmelaantasting is minder productief dan een gezond blad. Met name meeldauw kan volgens Sensus veel schade berokkenen in inulinecichorei. Naast meeldauw zijn roest, alternaria en stemphylium schadelijke bladschimmels in cichorei. Ook kan het loof door bladvuur worden aangetast veroorzaakt door de bacterie pseudomonas.
Middelen
De fungiciden Flint en Signum hebben in cichorei een toelating voor de bestrijding van meeldauw. Sensus adviseert om bij het waarnemen van de eerste aantasting een bespuiting uit te voeren. Hoe langer de cichorei nog moet groeien, hoe groter het rendement van gezond loof zal zijn. Deze twee middelen hebben volgens Sensus geen werking tegen bladvuur.
Calcium bladmeststof
Meeldauw kan minder makkelijk infecteren op een gezond en sterk blad. Uit een proef blijkt dat planten, die een bladbemesting hebben gekregen op basis van calcium, weerbaardere zijn tegen meeldauw. Daardoor was de opbrengstderving door meeldauw kleiner ten opzichte van onbehandeld. Volgens Sensus werd driemaal met dit middel gespoten. Eén bespuiting met een fungicide resulteerde echter in een hogere opbrengst dan de bladmeststof.