Column: Karin Bergmans-Elshof: Insecten op de boerderij
Gespreksstof te over, vooral in de sociale media. Daarbij wordt door diverse partijen nog wel eens iets over het hoofd gezien. Namelijk het verschil tussen enerzijds de succesvolle honingbij, eigenlijk een landbouwhuisdier, en anderzijds de wilde bij. Die laatste categorie heeft het wat lastiger, onder meer juist door die reislustige en minder kieskeurige honingbij. Opletten geblazen dus, in stekelige discussies.
Bron van eiwitten
Aan de andere kant van de wereld worden insecten overigens volop geconsumeerd. Volgens sommigen wordt het in de toekomst onze belangrijkste bron van eiwitten. En zo is niet alleen de landbouw in ontwikkeling, maar ook andere wetenschappen. Bacteriën die op bepaalde insecten leven bieden sinds kort hoop op nieuwe antibiotica. Mooi nieuws.
Onze eigen sector kan ook wel wat positiviteit gebruiken. En daar kunnen we zelf aan mee werken. Wie wel eens op twitter actief is, kent wellicht het account @insectenopdeboerderij. Dit voorjaar is dit account opgericht nadat twee boerinnen in 2018 al de hashtag 'insectenopdeboerderij' lanceerden. De motivatie moge helder zijn: zat van de negatieve termen als landschapspijn en betongras willen zij laten zien dat het platteland niet doods is maar lééft. Door vrijwel dagelijks te laten zien welke soorten er zoal op de boerderijen te vinden zijn met mooie foto's, als het kan een naam en soms wat informatieve tekst.
Verzamelwoede
Inmiddels doet er een tiental actief mee, waar ik er ook één van ben. Een soort verzamelwoede heeft zich van mij meester gemaakt en ik heb in korte tijd veel geleerd, erg leuk. Het mooiste is dat we steeds meer gevolgd én gewaardeerd worden, ook door biologen en natuurfotografen. En iedereen kan meedoen. Gewoon af en toe een foto met de telefoon vanaf de akker of het erf en posten met #insectenopdeboerderij. Of deel die van anderen. Positieve beeldvorming moeten we zelf maken. Ik reken op u!