Zilt Proefbedrijf Texel en Texel Saline failliet
Het Texelse Zilt Proefbedrijf en Texel Saline legden zich toe op de ontwikkeling van teelten op zilte landbouwgrond, met een minimale impact op de zoetwatervoorraad. De innovatieve testboerderij op Texel werd opgericht door Marc van Rijsselberghe. De ondernemer kreeg veel waardering voor zijn werk en de bijdrage aan een oplossing van de almaar groter wordende verziltingsproblemen. Hij kreeg in 2018 de Cruquius Penning voor zijn pionierswerk. In maart trok Van Rijsselberghe zich terug uit het management. Het bedrijf werd voortgezet door Gunnar Larsen en Robin Konijn. Deze directie verklaarde deze week in Trouw: „Na een aantal financieel zware jaren is er afgelopen jaar nog een keer intensief gewerkt aan een reorganisatie, maar ook deze heeft het tij niet kunnen keren. Te zware verliezen uit het verleden drukken te veel op de toekomst van de bedrijven.” Uit de jaarrekeningen van Texel Saline B.V. zou blijken dat de schuldpositie van het bedrijf in de afgelopen drie jaar verslechterde en het negatief vermogen alleen maar toenam. Als curator is advocaat Bart Mekkelholt van Knuwer Advocaten door de rechtbank aangewezen. De dertien personeelsleden zijn op de hoogte gebracht.
Kansen zoeken
Op haar website stelt Zilt Proefbedrijf dat ze niet uitgaat van het bestrijden van verzilting, maar zoeken juist naar kansen voor de landbouw om verzilting te benutten. In haar visie denken zij dat duurzame en rendabele landbouw in gebieden met zout kwelwater mogelijk is en onderzoeken welke gangbare landbouwgewassen én nieuwe planten geschikt zijn voor zilte teelt. Ook dachten zij aan de ontwikkeling van nieuwe smaakvolle producten zoals een zilte aardappel, zilt biertje of een kruidige zilte salade van jong strandbietblad. Er zouden allerlei nieuwe combinaties zich aandienen waarmee topkoks verrassende smaakervaringen zouden kunnen realiseren.
Doorstart
Het management hoopt dat een ondernemer een doorstart wil maken met het proefbedrijf. In dagblad Trouw zegt directeur Konijn dat hij voldoende potentie voor het bedrijf ziet. Zeker na de presentatie van het vorige week verschenen IPCC-rapport over de voedselproductie en waarin de zilte landbouw als één van de oplossingen wordt genoemd om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Alleen al in Nederland wordt naar schatting 125.000 hectare grond steeds zilter. Wereldwijd zijn al grote gebieden onbruikbaar geworden voor gangbare landbouw.„Na zo’n rapport kun je ervan uit gaan dat er geld komt voor zilte teelt. Maar dat kan nog wel vier jaar duren. Daar kunnen wij niet meer op wachten,” verzucht de directeur in Trouw.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: H2O, Trouw