Waarom teelt u een groenbemester?
Een groenbemester is sinds invoering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in Nederland de meest gebruikte methode om het areaal bouwland te vergroenen. Het lijkt bijna een vanzelfsprekendheid te zijn geworden om na een vroegruimend gewas een groenbemester te telen. Hier zitten, naast de invulling van het GLB, natuurlijk vele voordelen aan, zoals doorworteling van de bodem, organische stof aanvoer, biodiversicatie en stikstofvastlegging. Echter wordt er nog steeds op heel veel percelen niet optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden. Is het wel altijd verstandig om een groenbemester te telen? Zo ja, welke groenbemester of welk mengsel kan er dan het beste gekozen worden?
Bij een verkeerde keuze kan de aaltjessituatie op uw perceel namelijk verslechteren in plaats van verbeteren. Of uw volgende gewas kan er meer hinder van ondervinden dan profijt van hebben. Om diverse redenen kan het soms goed zijn uw perceel een tijdje braak te laten liggen. Sommige aaltjessoorten, zoals de vrijlevende aaltjes, vermeerderen op bijna alle groenbemestersoorten. Wordt er veel aardappelopslag verwacht? Dan kan het perceel gedurende de herfst- en winterperiode wellicht beter braak liggen, zodat opslagknollen kunnen bevriezen of wegrotten bij veel regenval.
Groenbemesters kunnen wel helpen in uw organische stof aanvoer. Daarentegen zijn er meerdere manieren om organische stof aan te voeren, bijvoorbeeld met organische meststoffen (champost, compost, vaste mest). Met alleen snel verteerbare organische stof (plantenresten), bouwt u niet snel het organisch stofgehalte van uw perceel op.
Maak ieder seizoen opnieuw de juiste afweging met welke methode u gaat werken. Wees zeer bewust bezig met de keuze op welk perceel u een groenbemester zaait en welke groenbemester daar het beste past. Deze keuze kan alleen worden gemaakt nadat u uw perceelssituatie (voorvruchten en vervolgteelten, aaltjesdruk, grondstructuur) inzichtelijk heeft. Kortom, groenbemesters hebben een grote waarde in het bouwplan, maar maak de juiste beslissingen!
CZAV is partner van de Groenbemesterdag op 28 augustus in Vredepeel
Tekst: CZAV