Planet Proof aardappeltelers gebruiken 50 procent minder gewasbeschermingsmiddelen
Het areaal aardappelen dat in 2018 geteeld werd onder PlanetProof bedroeg bijna 25.000 hectare. Een forse stijging ten opzicht van 2017 toen 10.000 ha aardappelen onder dit keurmerk werden geteeld. in 2017 naar bijna 25.000 ha in 2018. PlanetProof werkt met een systeem van bonus- en maluspunten. Ook geldt per gewas een maximum voor de hoeveelheid actieve stof die een teler mag gebruiken per hectare; hierbij tellen laagrisicomiddelen niet mee. Telers krijgen maluspunten als ze middelen met een hoger risicoprofiel gebruiken. Die maluspunten moeten ze compenseren met bonuspunten, die ze kunnen krijgen met maatregelen die bijdragen aan een duurzame gewasbescherming. Het gebruik van chemische middelen blijft toegestaan als andere maatregelen niet hebben gewerkt. Het blijkt dat telers die volgens dit schema werken, het middelengebruik kunnen halveren met behoud van een gemiddelde opbrengst.
Opmars nieuwe technieken
De stijging in gebruik van adviesprogramma’s en de sterke stijging van GPS toepassing laat zien dat de toepassing van technologie in de gewasbescherming in akkerbouw zich snel ontwikkelt. De toepassing van adviesprogramma voor het optimale spuitmoment steeg van 24 procent in 2010 naar 55 procent in 2017. Het gebruik van het adviesprogramma Aaltjeswijzer of Nemadecide steeg van 17 procent in 2010 naar 30 procent in 2017. Zeer populair is het gebruik van een GPS-systeem op trekker/spuitmachine. Dit steeg van 22 procent in 2010 naar 69 procent in 2017.
Snelle toelating groene middelen
De aardappeltelers zijn erg actief met de toepassing van geïntegreerde gewasbescherming. Desondanks nemen chemische gewasbeschermingsmiddelen nog steeds een centrale rol in binnen de gewasbescherming bij de Planet Proof telers. Bij de telers staat de noodzaak van een effectief middelenpakket bovenaan. Ze doen een dringende oproep voor een snellere beschikbaarheid van groene middelen.
Informatiebronnen
Een belangrijke manier om geïntegreerde teelt te stimuleren is de kennisverspreiding. Voor 81 procent van de Planet Proof aardappeltelers is de gewasbeschermingsmiddelenadviseur de belangrijkste kennisbron. Voor 72 procent de open dagen van onderzoeksinstellingen en 67 procent zien etiketten en veiligheidsbladen van middelen als belangrijke kennisbron. Voor 65 procent zijn dat informatiewebsites voor de akkerbouw, 60 procent de spuitlicentiebijeenkomsten en 56 procent de agrarische vakper