NVWA gaat ‘groene bestrijdingsmiddelen’ gericht inspecteren

Gewasbeschermingsmiddelen die verkocht worden als ‘groene middelen’ maar die niet zijn toegelaten als gewasbeschermingsmiddel kunnen risico’s opleveren voor mens, dier en milieu. Immers de veiligheid is (nog) niet aangetoond. Volgens de NVWA worden groene middelen met verschillende claims en onder verschillende namen op de markt gebracht. Daarbij valt te denken aan biostimulanten, plantversterkers, bodemverbeteraars, planten- en kruidenextracten, micro-organismen en middelen van natuurlijke oorsprong.
Toelating Ctgb
Middelen die worden verkocht voor de bescherming van planten tegen ziekten, plagen of onkruiden vallen in de meeste gevallen onder de definitie van een gewasbeschermingsmiddel, óók als ze dit niet officieel claimen. Gewasbeschermingsmiddelen mogen alleen op de markt worden gebracht en gebruikt als het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) ze heeft beoordeeld en toegelaten.
RUB-middelen
Naast de regels voor gewasbeschermingsmiddelen gelden er ook regels voor zogenoemde RUB-middelen en basisstoffen. De NVWA gaat ook de verkoop van deze producten controleren. In Nederland zijn nog middelen op de markt waarvan het gebruik nooit is beoordeeld. Deze middelen zijn onder de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB) die inmiddels niet meer bestaat, op de markt gekomen. Omdat de risico’s van deze middelen nooit zijn beoordeeld, voldoen deze middelen niet aan de Europese regelgeving. De regeling is daarom in 2017 ingetrokken. De RUB-middelen moeten óf worden beoordeeld volgens de Europese regelgeving, óf van de markt verdwijnen. Tot februari 2018 konden belanghebbenden RUB-middelen bij het Ctgb aanmelden voor een reguliere toelating. Middelen die niet zijn aangemeld mochten tot 1 oktober 2018 worden verkocht en mogen tot 1 oktober 2019 worden gebruikt. RUB-middelen die wel zijn aangemeld en door het Ctgb zijn geplaatst op een speciale lijst, mogen (voorlopig) nog wel worden verkocht en gebruikt.
Basisstoffen
Basisstoffen zijn producten die worden verkocht voor een ander doel dan gewasbescherming, maar kunnen daarnaast wel nuttig zijn als gewasbeschermingsmiddel. Alleen basisstoffen die zijn goedgekeurd door de Europese commissie mogen worden gebruikt voor gewasbeschermingsdoeleinden, maar mogen niet worden verkocht als gewasbeschermingsmiddel.