AgriFacts: PBL heeft landbouw imagoschade toegebracht
Stichting AgriFacts (STAF) is het pertinent niet met het PBL eens als het gaat om het verstoppen van informatie in rapporten en communicatie naar media. „Het PBL heeft zijn beoordelingsmethodiek dermate vaag beschreven en veel relevante informatie weggelaten dat het rapport nauwelijks toetsbaar is. Hierdoor kan de conclusie van 15 procent minder normoverschrijdingen onmogelijk in het juiste perspectief worden geplaatst”, stelt STAF in zijn brief.
Het PBL heeft verzuimd het volledige palet aan verbetering te melden, concludeert STAF. Daarentegen heeft het PBL de keuze gemaakt maar één optie naar voren te schuiven, aldus de stichting. „Politiek, beleidsmakers en media wordt hierdoor het volledige beeld onthouden.”
Juiste perspectief
Doordat het PBL die 15 procent niet in de context heeft geplaatst, is er veel onjuiste berichtgeving verspreid door anderen dan het PBL. „Het valt het PBL dan ook aan te rekenen dat er imagoschade is ontstaan.” STAF verzoekt het PBL nogmaals zijn communicatie over zijn ‘Tussenevaluatie Gewasbescherming’ opnieuw onder de aandacht te brengen van het publiek, maar nu wel in het juiste perspectief.
Ook verzoekt STAF het PBL nogmaals zijn communicatieproces te verbeteren. „Zodat het in de toekomst niet weer gebeurt dat media, politiek en stakeholders op grote schaal op het verkeerde been worden gezet als zij alleen de publieks- en/of rapportsamenvatting lezen, en niet het volledige rapport mét onderliggende stukken in de referentielijst.” De stichting geeft het PBL hiervoor de tijd tot uiterlijk 10 september.
Vooruitgang geboekt
Aanleiding voor de discussie tussen beide partijen is de publicatie van het PBL-rapport ‘Geïntegreerde gewasbescherming nader beschouwd’. In zijn onderzoek concludeert het PBL dat akkerbouwers op veel terreinen vooruitgang hebben geboekt, maar dat ondanks deze inspanningen de doelen van het nationale gewasbeschermingsbeleid voor waterkwaliteit, biodiversiteit en arbeidsveiligheid nog niet zijn gehaald. STAF verweet het PBL veel context te hebben weggelaten.
Tekst: Fenneke Wiepkema
Journalist, opgegroeid op een akkerbouwbedrijf. Schreef al voor verschillende landbouwuitgevers over het vakgebied akkerbouw en doet dit sinds 2012 als chef-redacteur akkerbouw bij Agrio. Schrijft en coördineert voor Akkerwijzer.nl, het vakblad Akkerwijzer en de regionale titels van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Stichting AgriFacts