Sterke kanten van groenbemesters
Brigitte Kroonen verwacht dat alle deelnemers samen voor een afwisseld programma gaan zorgen. Ze noemt als voorbeelden dat DSV veel ervaring met mengsels heeft, Barenbrug juist weer meer met onderzaai in maïs en DLF – Seeds & Science met extra organische stof opbouw. „In maïs moet op 1 oktober een goed vanggewas staan. Wij hebben met onderzaai ervoor gezorgd dat straks bij de oogst al wat staat onder de maïs.”
Zaadfirma’s proberen telers een handreiking te doen bij het kiezen van de meest geschikte groenbemesters. Martijn van Overveld van Limagrain denkt dat de telers veel kennis kunnen halen uit het nieuwe handboek voor groenbemesters en dat de keuze binnen het assortiment van Limagrain vergemakkelijkt wordt door een speciaal keuzeschema, dat het zaadbedrijf aanbiedt.
Overveld zegt dat de benadering van de groenbemesters verandert. „Een groen bemester zaai je niet, je teelt hem echt. Het is net als met afwassen: als je het met aandacht doet, is het resultaat gewoon veel mooier.”
Uitwinteren
Telers die met niet-kerende grondbewerking zijn begonnen, moeten bij hun keuze in de groenbemesters rekening houden met het wel of niet afsterven van de soorten in de winter, zegt Overveld. Dergelijke afwegingen worden belangrijker, zeker als glyfosaat ter discussie staat.
Voor de telers die een stukje biodiversiteit willen ontwikkelen bieden de zaadfirma’s geschikte mengsels. De samenstelling daarvan moet volgens Overveld nauwkeurig gebeuren, om problemen met bodemziektes niet te laten groeien. „Je kunt met ons mengsel Orgamix extra organische stof opbouwen door de zonnebloemen die erin zitten. Voorwaarde is dan wel dat je geen aaltjes hebt die vermeerderen op die planten. Samen met de Japanse haver wortelen de zonnebloemen diep en de zonnebloem kan in een droog najaar nog goed groeien.”
GLB
Het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) eist van de telers dat ze mengsels gebruiken. Overveld zegt dat de telers dan wel goed op moeten letten. De geschiedenis van een perceel en de opbouw van plantparasitaire aaltjes vraagt soms om weglaten van waardplanten. „Als het om percelen die je huurt van anderen gaat, kan je daarom veel hebben aan de informatie via Boer&Bunder om de vorige teelten terug te zien.”
Hendrik Nagelhoud van DLF – Seeds & Science sluit zich aan bij Overveld. Ook hij denkt dat telers steeds bewuster gaan kiezen voor gezonde bodems met de juiste groenbemesters. „Biodiversiteit is dan een mooi aandachtspunt, al moet je daarin niet doorslaan, want de teler moet uiteindelijk ook nog wat verdienen.” Nagelhoud denkt dat een goede stimulans van het leven in de bodem belangrijk is, ook als de teler kiest voor een enkelvoudige groenbemester.
Groenbemesters die diep wortelen zijn volgens de DLF-man goed als vanggewas. Ze halen de nutriënten uit diepere lagen weer boven en leggen ze vast voor de volgteelt. „Vroeger was de keuze braak of groenbemester’. Nu wordt dat ‘wat doet de beste groenbemester voor me?’. Er komen meer argumenten bij, waardoor een goed advies belangrijker wordt. Wij willen daarmee de eindgebruiker goed bereiken, direct, via de pers of via adviseurs met verstand van zaken.”
Mis hem niet op woensdag 28 augustus: de groenbemesterdag op proefbedrijf Vredepeel. Deelnemen is gratis.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes