Column: Canada: brede weersverzekering is in Alberta een absolute must
We hebben gemiddeld genomen een vrij droog groeiseizoen gehad. Ik denk dat we zo’n 125 mm neerslag hebben gehad. Daar hebben we zelf nog heel wat water aan toegevoegd met onze pivot irrigation; een constructie op wielen die rond een centraal aanvoerpunt roteert. We hebben dit jaar weer volop beregend. De aardappelen en bieten hebben zo’n 350 mm gekregen, in de granen hebben we 250 mm beregend. De granen hebben we tot begin augustus van water voorzien, daarna moet het drogen. In de andere gewassen zijn we doorgegaan met beregenen, om ze aan de groei te houden. We hebben een kleine 40 pivots draaien. Drie tot vier man zijn elke dag in de weer om deze draaiende te houden.
De temperaturen vielen deze zomer overigens mee voor Alberta. We hebben geen enkele dag gehad waarop het warmer was dan 40 graden Celsius. Het werd hooguit 38 graden.
Graanoogst
We staan weer in de startblokken voor de nieuwe oogst. Eigenlijk hadden we al willen beginnen met de graanoogst, maar we hebben net gisteravond 10 tot 15 mm neerslag gehad. En ja, dan ben je er weer een paar dagen uit.
En de hagel… in Alberta hoort dat er bij. De meeste hagel heeft ons bedrijf dit jaar gemist, gelukkig. Begin augustus is een brede strook in onze provincie zwaar geraakt door vroege hagel. Alle gewassen in die strook zijn zwaar beschadigd door hagel. Ik heb het nog nooit zo erg gezien: een perceel waarop zelfs de beste loofklapper het nog niet zo goed had kunnen doen. Die zware buien zijn gelukkig aan ons bedrijf voorbij gegaan.
We hebben voor het hele bedrijf een oogstverzekering, waar ook de hagelschade onder valt. Deze is vergelijkbaar met de brede weersverzekering in Nederland. Een absolute must in Alberta. De overheid vindt het belangrijk dat boeren zich verzekeren en draagt daarom voor een deel bij aan de kosten.
Dikke rekening
We betalen ieder jaar een basisbedrag op basis van ons areaal. En ja, de premie is hoog, het is ieder jaar een dikke rekening die we moeten betalen. Maar toch kiezen we er voor om het wel te doen. Want als er een zware hagelbui over je bedrijf trekt en je bent niet verzekerd, ben je de klos. Ik ben bij een collega-akkerbouwer geweest die dit heeft gehad: hij hoeft niet meer met de combine het land op. Als je totale oogst verloren gaat door zware regen of vroege vorst kun je je bedrijf niet meer financieren. De banken eisen ook dat je je verzekert.
Ja, die verzekering is hier echt nodig. Ik boer hier nu twintig jaar en vanaf het begin heb ik die verzekering gehad. Ik denk dat ik er iedere twee tot drie jaar wel een beroep op moet doen. Het klimaat is hier anders dan in Nederland, we hebben meer risico op schade door slecht weer. Hagelbuien zijn voor ons de grootste bedreiging.
Droogteschade valt ook onder de verzekering, althans, op percelen die niet beregend kunnen worden. Heb je wel een pivot dan geldt dat niet. Wij hebben de droge hoeken waar we niet kunnen beregenen ondergebracht bij de oogstverzekering. De komende maanden zullen we zien of het al dan niet nodig is geweest.