Eerste Factsheets Agroforestry over wettelijke mogelijkheden en biodiversiteit
De bomen die op stroken van twee meter breed in de percelen van de proeftuin zijn geplant, dragen op verschillende manieren bij aan het verduurzamen van de teelt. Ze leveren producten als noten, fruit of hout en ze verhogen daarmee de productie. Bovengronds onderschept de totale vegetatie, houtig en eenjarig, meer licht en ondergronds bereiken de wortels een groter deel van de bodem. De bomen kunnen nutriënten terugbrengen uit diepere grondlagen.
Bladval en diepe doorworteling hebben een positief effect op de biodiversiteit van het perceel. Daarnaast bieden de stroken een schuilplaats voor natuurlijke vijanden van plagen. De onderzoekers verwachten hier zeker effect van. Het is daarbij wel zo dat bij te grote afstand van de bomenrijen tot het midden van de rijen eenjarige gewassen, het effect van deze extra weerbaarheid afneemt.
Lange termijn
In de komende jaren wil het onderzoeksteam regelmatig factsheets publiceren over de landbouwmethode. Onderzoeker Maureen Schoutsen van WUR Open Teelten denkt dat de stap naar dergelijke systemen misschien het snelst gemaakt zal worden door biologische telers. Het onderzoek raadt aan om voorzichtig te zijn met chemische gewasbescherming, omdat dit populaties van natuurlijke bestrijders schaadt. De belangstelling uit zowel biologische als gangbare hoek voor agro-forestry neemt toe, zegt Schoutsen. Voor de effecten op langere termijn op de bodemgesteldheid heeft het onderzoek jaren geduld nodig. De werking op de bodemkwaliteit kost nog meer tijd dan die op de biodiversiteit.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes