Nieuwe aardappelschuur naast 1.000 jaar oude Limburgse boerderij
Vanuit de lucht gezien is het een plaatje: een grote historische carréboerderij midden in het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Op deze hoeve Wissengracht in Hulsberg, waarvan een deel van de gebouwen al ruim 1.000 jaar oud is en een ander deel stamt uit de 17e eeuw, woont en werkt de familie Backbier. Gaston Backbier bestiert hier een akkerbouwbedrijf van ruim 86 hectare. Het bouwplan omvat 18 hectare tarwe, 17 hectare suikerbieten, 15 brouwgerst en 36 hectare aardappelen. Van zijn brouwgerst van het ras Irina teelt brouwt de Gulpener bierbrouwerij pilsjes en speciaal bieren. De Fontane aardappelen teelt hij voor Farm Frites.
Beperkingen
Een hedendaags akkerbouwbedrijf exploiteren op een historische boerderij kent zijn beperkingen. Vaak is het behelpen om met de hedendaagse machines in de oude schuren te manoeuvreren. Verder stellen afnemers steeds hogere eisen aan het geteelde product. Voor aardappelen en uien vraagt dat om optimale bewaarcondities. Om mee te kunnen in de stroom van steeds hogere eisen op het vlak van bewaring en logistiek heeft Gaston Backbier in 2017 een nieuwe bewaarschuur gebouwd. Bij het ontwerp en de bouw moest hij wel rekening houden dat de loods zou passen naast de historische hoeve. De realisatie van de loods nam tien jaar in beslag. De bewaarloods bevat drie cellen met elk een capaciteit van 950 ton. Twee cellen zijn in gebruik voor de opslag van de 36 hectare Fontane aardappelen. Een cel wordt momenteel verhuurd. Deze is gebouwd met het oog op de toekomst. „Een cel heeft dezelfde opslagcapaciteit als de hele schuur van de boerderij.
Open dag
Zaterdag 7 september van 11 tot 17 uur houdt familie Backbier open huis. Dit in het kader van de Zuid-Limburgse Tour de Boer. Tijdens deze dag kunnen ook de bedrijven van familie Lemmens in Schimmert (fruitbedrijf in combinatie met melkvee), fruitbedrijf Janssen in Aalbeek en het biologische geitenbedrijf van familie Dezaire in Ravensbosch-Arensgenhout worden bezocht. De vier bedrijven liggen allemaal op slechts enkele kilometers afstand van elkaar.