Bedrijfsovernamefonds vooral voor intensieve en pachtende bedrijven
Volgens Draaijer loopt de overheid snel tegen problemen met staatssteun op, als ze jonge boeren op andere manieren wil ondersteunen. De nu in het leven geroepen regeling is een van de weinige manieren waarop boeren wel ondersteund kunnen worden. Het ministerie heeft samen met de financiële sector de regeling vormgegeven, vertelt Draaijer; de NAJK was hier niet echt bij betrokken.
Kenniscentrum
Waar NAJK wel met het ministerie aan tafel zat, was het Kenniscentrum Bedrijfsovername; 11 miljoen euro van de 75 miljoen die het kabinet had vrijgemaakt voor jonge boeren wordt gebruikt om een programma duurzame bedrijfsovername in te richten. „We merken dat dat toch te vaak nog problemen geeft”, vertelt Draaijer. Volgens hem is in Nederland al veel kennis over bedrijfsovernames aanwezig, maar dat zit verspreid bij banken, adviseurs en bij het NAJK zelf. „Een eerste taak van het kenniscentrum zal zijn om al die aanwezige kennis te bundelen en te kijken waar nog hiaten zitten.”
Volgens Draaijer heeft het centrum ook een taak in het kweken van bewustwording bij bedrijven met een opvolger. „Je moet vroegtijdig beginnen met praten over de overname”, vertelt hij. „Dat doe je niet zomaar even.” Daarom komen er, naast een landelijk centrum dat deze bewustwording stimuleert, verspreid over Nederland vijf Living Labs over bedrijfsovername, waar boeren en opvolgers binnen kunnen lopen met praktische vragen.