Schouten: ‘Kringlooplandbouw betekent niet dat we de klok terug moeten zetten’
Dit zei de landbouwminister gisteren bij de opening van het studiejaar van de HAS in Den Bosch. Schouten verdedigde tijdens haar toespraak vooral haar visie over de transitie naar kringlooplandbouw. „Het moet anders. Jarenlang hebben we zo veel mogelijk zo goedkoop mogelijk geproduceerd. Dat is een succes: volle winkels en volle koelkasten. Maar het is ook een probleem: onze planeet protesteert steeds luider. De bodem raakt uitgeput en de biodiversiteit neemt af.” Door het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest is zij er van overtuigd dat kringlooplandbouw eveneens zorgt voor vermindering van de uitstoot van emissies.
Oude voet of nieuwe paden
Naast hoog technologische ontwikkelingen, is ook de vorming op school over dit onderwerp heel belangrijk, aldus de minister. „Ik hoop dat de HAS je stilzet bij vragen als: Hoe denk jij over de toekomst van de natuur in Nederland en welke rol heeft de landbouw daarin? Is er nog droog brood te verdienen in de sector? Ga je verder op de oude voet of sla je nieuwe paden in?”
‘Durf te mislukken’
Schouten merkt dat jonge boeren het steeds vanzelfsprekender vinden om hun toekomstplaatje in te kleuren met kringlooplandbouw. Zij vraagt de jonge studenten om ambassadeurs te worden van landbouw in kringlopen. „Diep oude kennis op. Bedenk nieuwe methoden. Ga het gesprek aan met de samenleving. Schets de dilemma's. Experimenteer, en durf af en toe te mislukken. Dat is heel moeilijk, maar ook heel leerzaam.”
Jaloezie
Volgens minister Schouten is kennis de onmisbare schakel in de landbouw van de toekomst. „Kennis van mensen die zelfverzekerd in de maatschappij staan. Die ons eten een gezicht geven. We hebben deze praktijkgerichte, maatschappelijk relevante kennis van HAS-studenten keihard nodig voor de omslag die we de komende jaren willen maken in onze landbouw, onze natuur en ons voedsel.” De minister wijst op de belangrijke samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en groen onderwijs. „Andere sectoren kijken weleens met jaloezie naar de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en groen onderwijs. De HAS is daar een uitstekend voorbeeld van.”