Heel wat redenen waarom hybridegerst een hype wordt
Last van de droogte heeft het gewas eigenlijk niet gehad. Ook qua ziektes kan er vermeld worden dat er geen hevige aantastingen hebben plaatsgevonden, die de opbrengst van de wintergerst beïnvloed kunnen hebben.
Inmiddels zijn de officiële resultaten binnen van het SPNA wintergerstrassen onderzoek. SY Baracooda staat aan top op nr. 1 in de rassenproef wintergerst op de SPNA locatie Ebelsheerd met een opbrengst van 12,9 ton/ha. De nr. 2 in de rassenproef is SY Galileoo. Zoals Gallileo Galilei bekend staat als de vader van de moderne astronomie, mag het hybride gerstras SY Galileoo, welhaast de vader van de moderne hybride gerstrassen genoemd worden met een opbrengst van 12,7 ton/ha. Wootan noteerde een opbrengst van 12, 4 ton/ha en staat daarmee op nr. 3. In Nederland is in 2019 SY Baracooda en SY Galileoo verkrijgbaar.
Wij raden u aan niet te vroeg te zaaien. Indien u wat later zaait (rond half oktober), dan vermindert u hiermee het risico op infectie met het gerstevergelingsvirus. Wat later in het seizoen is namelijk de luizendruk lager. Blijf uw gewas wel controleren en voer zo nodig een bespuiting uit. niets weerhoudt u er dus van om ook voor Hyvido hybride gerstrassen te gaan.
Er zijn echter een paar uitzonderingen:
In Nederland worden de ouderlijnen voor Hyvido geteeld die de basis vormen voor de productie van hybride zaaizaad. Deze teeltgebieden zijn in bijgaand aangepast kaartje specifiek aangeduid en concentreren zich met name in centraal en Nederland, buiten de traditionele wintergerstgebieden. In deze gebieden is uitzaai van Hybride gerst niet toegestaan om vermenging te voorkomen met de ouderlijnen.
Bovendien mag zaad dat gecoat is met Vibrance Star niet worden uitgezaaid in grondwaterbeschermingsgebieden.
Tekst: Jacquelijne van den Berg, Syngenta
Beeld: Syngenta