Cichoreicampagne goed van start: inulinegetal 16,8
Bij de start van de campagne, maandag 2 september, heeft Sensus het leverschema aangepast. Daarbij is er voor gekozen om met name de cichorei in het noordoosten later te verwerken, zodat deze wortels nog kunnen profiteren van de groeidagen in september en oktober. „Het is zonde om die groeimaanden niet te benutten”, zegt René Schunselaar van Sensus. De aanvoer komt deze weken dan ook vooral van percelen „die er aan toe zijn”.
Teelt onder vliesdoek
Bij de eerste leveringen zit ook de oogst van percelen waarvan de cichorei onder vliesdoek is geteeld. Dit is heel mooie cichorei, aldus Schunselaar. „Qua formaat van de wortel, de opbrengst. Ja, die haal je er wel uit.”
In met name het westen van Zeeland is de grond door de droogte erg hard. Telers proberen hier met behulp van woelers ook de punten van de wortels goed uit de grond te krijgen. Dat lukt volgens Schunselaar „best aardig”.
Het tarrapercentage is met 10 procent aan de hoge kant. Schunselaar wijt dit vooralsnog aan de inzet van de woelers, waardoor er meer kluiten mee gaan naar de fabriek.
Inulineopbrengst verhogen
Inzet van Sensus blijft om de inulineopbrengst per hectare cichorei te verhogen. Tot 2015 realiseerde de producent ongeveer 7 ton inuline per hectare, de verwachting is dat de huidige campagne boven 8 ton uitkomt. Sensus wil uiteindelijk naar 10 ton inuline per hectare. „Daar zitten we nog niet op, maar het is nog steeds haalbaar.” Belgische onderzoekers maakten vorige week bekend er in te zijn geslaagd om cichoreiwortels te ontwikkelen met 20 procent meer inuline. Schunselaar juicht die ontwikkelingen toe.
Een hogere inulineopbrengst is te realiseren door op meerdere sporen in te zetten. Naast veredeling speelt ook teelttechniek een belangrijke rol. Sensus werkt hiervoor samen met Dacom aan teeltoptimalisatie. „Daar kunnen we in de komende jaren nog de nodige slagen in maken.”