NAV wil aanhaken bij boerenactie maar oogst moet ook doorgaan
„We zijn solidair met de veehouderij”, zegt De Jong. Hij begrijpt de verontwaardiging vanuit de dierlijke sectoren na de uitspraken van Tjeerd de Groot (D66) over de halvering van de veestapel. Ook staat hij helemaal achter de actie op 1 oktober die hier uit voortgekomen is, maar, voegt hij daar aan toe, „de NAV distantieert zich van Farmers Defence Forcevoor wat betreft de afwijzing van alle nitraat wetgeving, klimaatakkoorden etc.”
De discussie in de politiek en daaruit volgend de maatschappij richt zich nu nog met name op de dierlijke sectoren, maar, realiseert De Jong zich terdege, kan zo maar omslaan naar de akkerbouw. „Vandaag gaat het over nitraat, morgen gaat het over gewasbeschermingsmiddelen of, nog breder, over vrijhandelsverdragen. Dat zijn voor ons twee belangrijke dossiers.”
De NAV is volgens De Jong nog niet benaderd door Farmers Defence Force, de organisatie die de protestactie heeft opgezet. „Als dat wel gebeurt, doen we in principe mee.”
Aardappeloogst
Hij voegt daar wel een grote maar aan toe. „Alle akkerbouwers zitten nu midden in de oogst. Dit is voor akkerbouwers een lastige periode om te demonstreren, akkerbouwers gaan liever demonstreren in februari. Aardappelen rooien gaat nu voor.”
Hoeveel akkerbouwers op 1 oktober daadwerkelijk mee zullen doen, is voor hem dan ook niet in te schatten. NAV-breed wordt lastig, geeft hij aan. „Maar we kunnen in ieder geval aanwezig zijn met een delegatie.”
LTO: politiek moet trots zijn op boeren
Ook LTO laat weten begrip te hebben voor het boerenprotest. „Boeren en tuinders worden steeds maar weer neergezet als een ‘probleem’ waar een ‘oplossing’ voor moet komen.” De landbouworganisatie roept de politiek dan ook op om trots te zijn op de Nederlandse agrarische sector. „En naast ons te gaan staan in plaats van te polariseren, zodat we met onze ambities en innovatiekracht wereldwijd koploper kunnen blijven.” LTO is op dit moment geen medeorganisator van (een van) deze demonstratie(s), maar steunt de actie wel. „Iedereen die opkomt voor de belangen van boeren en tuinders in Nederland kan rekenen op onze sympathie, mits dit publieksvriendelijk en binnen de kaders van de wet gebeurt”, stelt de landbouworganisatie.
Aan de grote boerenactie dinsdag 1 oktober in Den Haag doen minstens 1.200 boeren met naar schatting 1.000 voertuigen mee. Dat zegt Mark van den Oever van Farmers Defence Force. „Dat aantal is veel maar nog lang niet genoeg. Wij willen iedere boer, leverancier, adviseur, transporteur, handelaar etc, oproepen om zich aan te melden en mee te gaan,” zo zegt de Brabantse varkenshouder en fruitteler. „Dit is de dag om kleur te bekennen, de grootste demonstratie van de eeuw. Dit is de dag om je woorden om te zetten in daden. Iedereen is welkom die onze sector steunt.”
'Ook als akkerbouw in de hoek gezet'
Arjen Schuiling in Tynaarlo (DR) is voortaan de woordvoerder van het FDF als het bij de komende actie om de akkerbouw gaat. „Sommigen denken dat het alleen over de veehouderij ging, met name de intensieve veehouderij, maar dat is zeker niet waar. Bij de akkerbouw spelen veel problemen zoals het dalende aantal toegestane gewasbeschermingsmiddelen, denk maar aan het verbod op gecoat bietenzaad. En de problemen rond de RVO ( Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) zijn bekend. Ook als akkerbouwers voelen we ons in de hoek gezet door Den Haag en Brussel.”
Volgens Schuiling leeft dat idee in de akkerbouw heel sterk: „Ik had toevallig net een collega-akkerbouwer in Zeeuws-Vlaanderen aan de telefoon en ook die begon er meteen over. Daarom ben ik er zeker van dat veel akkerbouwers 1 oktober meedoen.”
Agractie
De actie 1 oktober, door de organisatoren ‘agractie’ genoemd, is volgens Schuiling „voor de totale agrarische sector waarbij we een heel ander agrarisch beleid van Den Haag zullen eisen”.