Troonrede legt nadruk op duurzame landbouw en klimaatneutraal 2050
Duurzame landbouw, stelde hij, geeft kansen op een innovatief bedrijfsleven. Veel concreter werd hij niet over de sector. Enkel indirect werd ernaar verwezen. Zo verwees hij naar de uitspraak van de Raad van State over het PAS, die volgens hem de regering dwingt te zoeken naar een nieuwe aanpak, waarbij ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk blijven. Wat dit betekent voor de landbouw vertelde hij er niet bij. Datzelfde gebeurde toen hij sprak over plannen om de leefbaarheid van het platteland te verbeteren. Hoe dit boerenbedrijven raakt, mocht de toehoorder zelf invullen.
Leefbaar platteland
Hiermee geeft de troonrede een inzicht in de plannen van het kabinet voor het komende jaar. Landbouw zal moeten verduurzamen, en zich moeten aanpassen aan de eisen van de samenleving. ‘Een leefbaar platteland’ stelt de regering (via de koning) en bedoelt daarmee minder geurbelasting, minder kans op uitbraken van zoönosen. Maar misschien verwijst het ook naar een beter inkomen voor de boer - iets waar de regering op inzet met het voornemen om de boer een betere onderhandelingspositie in de keten te geven, en met het onderzoek naar nieuwe verdienmodellen.
Dienstverlening
Daarbij wil de regering ook werken aan een betere dienstverlening. Uitvoeringsorganisaties als NVWA en RVO zullen hun klanten goed moeten helpen, stelt het kabinet in de troonrede. Door verouderde ICT, personeelstekorten en een veel te gedetailleerd beleid maken de uitvoering te ingewikkeld, en het kabinet wil dat structureel verbeteren. Het is een voornemen waar zeker de landbouw veel baat bij zal hebben; over een jaar kunnen we kijken of dit gelukt is.