Suikergehalte in plekken met vergelingsziekte ruim 1,5 procent lager
Bietencampagne: redelijk goed suikergehalte, maar winbaarheid blijft matig

Cosun is gematigd positief over de eerste volle campagneweek. Zo klinken er positieve geluiden over het suikergehalte. Er zijn per geleverde partij bieten wel grote verschillen, van circa 14 procent tot ruim boven 17 procent suiker. Per regio zijn de verschillen groot.
Ook de eerste indruk over de wortelopbrengsten zijn redelijk. De gemiddeld droge oogstomstandigheden leveren een laag tarraniveau op van ruim 8 procent.
Onregelmatige groei
De winbaarheid blijft vooralsnog steken op 89,4, de kwaliteit is gemiddeld matig, aldus Cosun. Het gehalte aan stikstof is hoger dan normaal en vooral natrium is hoger. Beide aspecten duiden op een invloed van onregelmatige groei. Cosun wijst in veel gevallen de droogte als oorzaak aan. Vooral verdroogde bieten die na regen zijn gaan hergroeien, vertonen deze afwijkende kwaliteit.
Maar, voegt Cosun daar aan toe, nog niet uit alle gebieden zijn bieten geleverd en uit sommige gebieden is nog maar een klein volume geleverd. De suikerproducent vraagt zich dan ook af of de tot op heden circa 250.000 ton geleverde bieten volledig representatief is voor de campagne.
Vergelingsziekte
Ook bladschimmelaantasting en vergelingsziekte hebben een negatief effect op de kwaliteit. Percelen die niet zijn gespoten tegen bladschimmels en bestemd waren voor vroege levering zijn zwaar aangetast. Hier lijkt volgens Cosun het suikergehalte duidelijk achter te blijven.
Cosun treft overal in Nederland in meer of mindere mate aantastingen van vergelingsziekte aan. De buitendienst inventariseert de aantasting door vergelingsziekte. Vooral in het zuidwesten zijn aantastingen zichtbaar van meer dan 30 procent van de perceeloppervlakten. De indicatie is dat het suikergehalte in de aangetaste plekken ruim 1,5 procent lager is. Cosun verwacht daarom dat bij dergelijke percelen in de uitslagen van de bietenleveringen een grotere variatie zichtbaar zal zijn.
Neonicotinoïden
Door het verbod op gewasbeschermingsmiddelen op basis van neonicotinoïden heeft de groene perzikluis, de veroorzaker van vergelingsziekte, de kans gekregen om de ziekte te verspreiden.