Brede weersverzekering wordt goedkoper - en 15 andere kabinetsvoornemens voor 2020
De assurantiebelasting op de Brede Weersverzekering vervalt. Boeren krijgen een betere positie in de keten. Er komt een nieuw mestbeleid, een herziening van de pachtwetgeving en nog veel meer. In 2020 wil minister Schouten de omslag naar een kringlooplandbouw daadwerkelijk gaan inzetten.
Bijna twee jaar geleden ging het kabinet Rutte III van start. Meer dan een jaar geleden kondigde minister Schouten aan met Nederland de transitie naar een kringlooplandbouw in te willen zetten. Het komende jaar wil ze daar eindelijk mee van start gaan. De begroting van haar ministerie staat vol met stappen die ze dan wil nemen.
Een opsomming van de belangrijkste voornemens voor 2020:
- Boeren mogen samenwerken om hun positie op de markt te versterken. De mededingingswetgeving wordt daarvoor aangepast.
- Er komt een wet die oneerlijke handelspraktijken verbiedt, zoals het niet tijdig betalen, het afzeggen van orders van bederfelijke producten, of het boeren laten meebetalen aan de marketing van producten door de afnemer. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zal op naleving van deze wet toezien.
- In 2020 wordt de agri-nutrimonitor operationeel. Daarmee wordt de verdeling van winsten in de keten inzichtelijk.
- Het bedrijfsovernamefonds voor jonge boeren wordt opengesteld. Dit is een borgstellingsregeling die jonge boeren in staat stelt om bij bedrijfsovername te investeren in duurzame ontwikkeling. Hiervoor is in de begroting in totaal 75 miljoen euro uitgetrokken; 50 miljoen dit jaar en 25 miljoen in 2020.
- Het Groen Kennisnet wordt digitaal en interactief, zodat nieuwe inzichten sneller beschikbaar worden voor boeren.
- Om een beter bodembeheer te stimuleren zullen volgend jaar meetmethoden voor bodemkwaliteit worden vastgesteld. Deze geven de boer inzicht in de bodem, zodat hij deze gerichter kan bewerken.
- De minister zal de herziene pachtwetgeving naar de Tweede Kamer sturen, zodat die in het parlement behandeld kan worden. Deze herziening moet leiden tot meer langlopende pachtcontracten waarbij pachters en verpachters meer vrijheid krijgen om onderling de prijzen vast te stellen.
- Afspraken uit het Deltaprogramma Zoetwater en het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer worden uitgevoerd. Deze gaan over het slim vasthouden, bergen en het efficiënt (her)gebruiken van water, en moet zorgen voor voldoende kwalitatief oppervlakte- en grondwater voor landbouw en voor natuur.
- Het nieuwe mestbeleid zal in 2020 van start gaan. Hiermee moeten nutriënten uit mest beter benut worden en het gebruik van kunstmest verminderd. De minister trekt 23 miljoen euro uit voor een nationaal mestbeleid.
- De Toekomstvisie Gewasbescherming moet leiden tot het gebruik van meer weerbare planten en teeltsystemen, en een substantiële verlaging van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
- Vanaf volgend jaar wordt er geen assurantiebelasting meer geheven op de Brede Weersverzekering, zodat deze toegankelijker voor boeren wordt. Daarnaast wordt de schadedrempel verlaagd naar 20 procent.
- Via het Klimaatakkoord maakt het ministerie geld vrij om veehouderijbedrijven in de omgeving van Natura 2000-gebieden te stimuleren hun emissies terug te brengen.
- De warme sanering van de varkenshouderij zal van start gaan. Voor 2020 heeft de minister hier 160 miljoen euro voor begroot, en voor het jaar daarna 47.5 miljoen euro. Over een periode van vijf jaar is hiervoor in totaal 250 miljoen euro gereserveerd.
- Eind dit jaar al komt er een subsidie voor emissiebeperkende maatregelen in stallen.
- Het ministerie gaat boeren in veenweidegebieden stimuleren om minder intensieve vormen van landgebruik toe te passen, om zo bodemdaling tegen te gaan en de natuur te versterken. Hiermee moet 6 megaton CO2-reductie bereikt worden.
- Een meerjarig Actieprogramma Klimaatadaptatie Landbouw gaat van start. De bedoeling is dat over tien jaar alle boeren en tuinders voorbereid zijn op de veranderingen in het klimaat. In het eerste jaar staat de verbetering van het water- en bodemsysteem en de ontwikkeling van robuuste rassen en teeltsystemen centraal.