EP resolutie ‘stop verstrekken octrooien op planten’ aangenomen
Voor het ontwikkelen van betere rassen is vrije toegang tot genetische bronnen cruciaal. In het kwekersrecht is dat goed geregeld, maar in het octrooirecht niet. Zowel SGP’er Bert-Jan Ruissen als VVD’er Jan Huitema zetten zich in Brussel en Straatsburg in om het octrooi op planten een halt toe te roepen. „In de plantenwereld horen octrooien eenvoudigweg niet thuis. Planten zijn van ons allemaal en zijn geen uitvinding”, onderstreept Bert-Jan Ruissen. Het EP eist van de Europese Commissie (EC) dat zij krachtiger optreedt richting het Europees Octrooibureau (EPO). Aanleiding is dat er sinds vorig jaar opnieuw octrooien dreigen te worden verstrekt op plantmateriaal uit de klassieke veredeling. Ruissen: „ In 2015 werd het Europees Octrooibureau (EPO) al teruggefloten over patenten op broccoli en tomaat, waarna het EPO de regels rondom uitzonderingen verduidelijkte. Eind vorig jaar ontstond binnen het EPO opnieuw onenigheid en dreigt een patent op de groene paprika. Vóór 1 oktober wordt de EP-resolutie ook naar het EPO gestuurd dat zich daarna opnieuw buigt over de geldigheid van de uitzonderingen voor plantmateriaal van octrooieerbaarheid.
Klassieke veredeling
Jan Huitema legt deze kwestie als volgt uit: „Specifiek gaat dit over planteigenschappen die ontwikkeld zijn door middel van klassieke veredeling. Oftewel een proces waarbij je planten op een natuurlijke manier kweekt om bijvoorbeeld een soort te kweken die beter tegen de droogte kan. Dit soort planteigenschappen zouden nooit gepatenteerd mogen worden. Monopolies op ons voedsel moeten we voorkomen.” Huitema is al een aantal jaar bezig met dit probleem. Hij zegt nu te hopen dat de laatste juridische hobbel is weggenomen. „Dit onderwerp heb ik twee weken geleden in de landbouwcommissie besproken met mijn collega’s en nu heeft het hele parlement over deze resolutie gestemd. Dit is een belangrijk signaal aan het EPO om de regels voorgoed aan te passen.”
Juridische hobbel
Huitema dacht dit probleem al te hebben opgelost nadat zijn resolutie hierover in 2015 door het EP werd aangenomen. Vervolgens nam het EPO in 2017 het besluit om geen octrooien meer op groenten en fruit te verstrekken. Echter de Technische Kamer van Beroep van het EOB concludeerde dat dit verbod in strijd is met het Europees octrooiverdrag. Het probleem is een juridische hobbel. Deze nieuwe resolutie van het EP is nodig om opnieuw druk uit te oefenen om de regels voor eens en altijd te veranderen. Zodat tomaten, broccoli, appels en peren van ons allemaal blijven.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Europese Unie
Bronnen: Jan Huitema, Bert-Jan Ruissen