Genoomsequentie maakt aardappelen snel resistent
Het genoom van een organisme is, volgens de moderne genetica, het geheel van erfelijke informatie in een cel. Genoom is eigenlijk een naam voor de verzameling van alle genen. WUR en Solynta proberen de genoomstructuur van de aardappel te ontrafelen om zo eigenschappen van dit gewas te verbeteren. Het aflezen van de genoomstructuur van een reguliere aardappels is zeer lastig omdat deze uit vier genomen bestaat. Hierdoor is het ingewikkeld om de positie van de genen te bepalen. Om de genoomstructuur toch te ontrafelen hebben WUR en Solynta voor hun onderzoek gekozen voor een diploïde volwaardige aardappelplant met slechts één genoom (homozygoot). Daardoor is het aflezen en het aan elkaar leggen van de DNA-basenvolgorde gemakkelijker. Deze plant, Solyntus, komt uit het hybride aardappelveredelingsprogramma van Solynta.
Veel sneller
Met de nu gepresenteerde zeer nauwkeurige genoomsequentie kan een snellere en gerichtere veredeling plaatsvinden, omdat gemakkelijker op het DNA kan worden bekeken welke kruisingen met andere rassen interessant zijn en waar de uitwisselingen van genetisch materiaal tussen ‘vader’ en ‘moeder’ idealiter zouden moeten plaats vinden. In een vroeg groeistadium is dan al bekend of de aardappel de gewenste eigenschappen, bijvoorbeeld betere resistentie tegen bepaalde ziektes, heeft.
Voor veredelaars nu beschikbaar
De kennis is voor aardappelveredelaars gratis beschikbaar. „Daarmee helpt het iedereen die werkt aan het verbeteren van de aardappel een veel duurzamere teelt. Ze kunnen nu makkelijker, sneller en gerichter resistenties tegen ziekten inkruisen. Duurt dit hele proces in de gangbare veredeling tot 50 jaar. Bij deze methode slechts twee jaar”, stelt Michiel de Vries van Solynta.