Column: Klaas Heringa: Mooie aardappelopbrengsten op maagdelijke Deense grond
We waren van plan de aardappelen af land naar Nederland brengen, waar we ze wilden opslaan in onze eigen bewaring die we daar samen met een collega hebben. Daar wilden we ze sorteren en opzakken. Helaas liep dat anders. De NAK stond het niet toe dat we ons pootgoed als veldgewas naar Nederland brachten. De poters liggen daarom nu hier opgeslagen in containers om later gesorteerd, opgezakt en verkocht te worden. Dat was wel een beetje een teleurstelling: we werken met goedgekeurd pootgoed, de grond is schoon, de nacontrole was goed en ook de Deense keuringsdienst was akkoord. Maar goed, het zij zo. Ondertussen zijn de eerste Nederlandse handelaren al langs geweest om het pootgoed te bekijken…
De opbrengst is fantastisch: 40 ton in de maat. Ja, daar zijn we erg blij mee. We hebben de aardappelen drie keer beregend en ze zijn geteeld op maagdelijke grond. We hebben dit jaar 8 hectare consumptieaardappelen en 4 hectare pootgoed geteeld. In dit eerste jaar doen we het nog rustig aan. We telen Spunta en Desiree in de klasse SE, voor de consumptieteelt werken we met het Deense handelshuis Danespo.
De consumptieaardappelen hebben we buiten opgeslagen onder Toptex-kleden, zoals in de Veenkoloniën wel meer gebeurt. Voor ons is dat een nieuwe ervaring. Het werkt vooralsnog goed. De poters zijn in containers gerooid en dankzij het ventilatiesysteem waren deze aardappelen in twee dagen droog. Daarna zijn ze overgestort in kisten en de bewaring in gegaan. Ook hier lijken de opbrengsten goed: 55 ton per hectare. Last van droogte hebben deze aardappelen eigenlijk niet gehad, ze groeiden op goed vochtvasthoudende grond. Dat scheelt.
En tijdens het dorsen van de tarwe hebben we ook nog ‘even’ de nieuwe gewassen gezaaid. We begonnen met 80 hectare koolzaad gezaaid, dit moest voor 20 augustus in de grond zitten. We telen een hybride soort, die moet er vroeg in. Daarna kwam 50 hectare roggen en 150 hectare wintergerst. De dagen zijn hier net iets korter dan in Nederland, en een plant reageert hier direct op. Dus dat betekent vroeg zaaien: voor 20 oktober moet het laatste gewas er in zitten. Dus vanaf de oogst is het eigenlijk volle bak: oogsten, ploegen, zaaien. Na half oktober is het alleen nog een kwestie van stro laden. In totaal persen we dit jaar 1.500 hectare stro.
We hebben een nieuwe zaaimachine aangeschaft. De oude Kverneland begon wat kuren te krijgen en het vertrouwen is er dan af. Omdat een zaaimachine voor ons bedrijf een belangrijke machine is, hebben we besloten deze te vervangen. Nu werken we met een Amazone van vier meter breed. We hebben gekozen voor een machine met zo weinig mogelijk sensoren en computers. Die kunnen alleen maar stuk gaan. Als het werkt is het fantastisch. Maar zo gauw er monteurs op je erf moeten komen verdwijnen al die voordelen als sneeuw voor de zon.