Sterke groei internationale handel in voedingsproduct België stagneert
België heeft de handel in voeding verder geïnternationaliseerd volgens de analisten. Sterke troeven van het land zijn de traditionele Belgische producten als bier, frites en chocolade. De analisten zeggen dat het voordeel van deze producten, ten opzichte van andere industrieën, ligt in de minder sterke conjunctuurgevoeligheid. Als de economie minder goed draait, blijven eten en drinken nodig.
België heeft bij de agrarische producten een positieve handelsbalans. Dat wil zeggen dat het land voor een groter bedrag exporteert dan importeert. Veel industrieën voegen waarde toe aan landbouwproducten en exporteren daarna een aanzienlijk deel van dit product.
Opvallend is dat de export- en importcijfers in 2008, bij het uitbreken van de crisis een korte daling vertoonden en daarna snel weer opklommen. Ook 2018 vertoont een neerwaartse knik ten opzichte van 2017.
Bij de export van plantaardige producten van eigen bodem zijn frites, conservengroenten, tuinbouwproducten en bier belangrijk. Deze producten openen volgens de KBC Group ook de deuren in het buitenland voor andere voedingsproducten uit België.
Nederlandse grondstof
Zowel bij de conservengroenten als de aardappelverwerking zijn Nederlandse telers belangrijke leveranciers. De Belgische fritesindustrie streefde enkele jaren geleden de Nederlandse voorbij. Daarbij speelde de groei van de Belgische fritesexport een grote rol. Van de in België geproduceerde aardappelproducten gaat ongeveer 80 procent naar het buitenland. Dat betreft 150 verschillende landen als bestemming, zegt de Nederlandse landbouwvertegenwoordiger in Brussel. In 2016 investeerde de Belgische aardappelverwerking 310 miljoen euro in productiefaciliteiten, een enorme sprong (+85%) ten opzichte van 2015. In 2017 en 2018 zetten meerdere verwerkers opnieuw tientallen miljoenen in voor uitbreiding en nieuwbouw van fritesfabrieken.
De Belgische voedingsindustrie is verantwoordelijk voor 9 procent van de Belgische export. De voedingsindustrie in België is verantwoordelijk voor 18,5 procent van de industriële omzet. Voor de werkgelegenheid is de sector zeer belangrijk, zegt de KBC Group.
Brexit
Als Groot-Brittannië de EU verlaat is dat voor de Belgische fritesindustrie een klap. Dit land is de derde grootste afnemer van frites uit België. Bij het verlaten van de EU gaan voor België de importtarieven gelden die voorheen voor landen van buiten de EU golden. De Nederlandse Landbouwraad in Brussel verwacht dat het land dan de concurrentie met andere aanbieders zal verliezen.