Gemiddelde waarde betalingsrecht 288,98 euro
Het gemiddelde vergroeningsbedrag komt uit op 125,16 euro per hectare en de extra betaling voor jonge landbouwers is 52,96 euro per hectare voor maximaal 90 hectare.
Ongeveer 30 procent van de aanvragers, overwegend melkveehouders, krijgen deze maand nog een voorschot van 70 procent van de basisbetaling binnen het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van 2015.
Controle afgerond
Volgens cijfers van de uitvoeringsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben 7.000 melkveehouders tot gisteren – dinsdag 24 november - een voorschot ontvangen. Dit zijn bedrijven waarvan de administratieve controle is afgerond op onder andere de verwijzing van Kamer van Koophandel, leeftijd, de aanwezigheid van private overeenkomsten, de beoordeling van de gebruik landbouwgronden en of de aanvrager daadwerkelijk een actieve landbouwers is.
„Zo moesten we in het geval van jonge landbouwers onder de veertig de aktes controleren of er sprake was van zeggenschap. Zoiets kost tijd”, vertelde Ellen Scheerenga namens de RVO vandaag in een toelichting. „Daarnaast zorgde de verlenging van de periode voor de gecombineerde opgave met een maand voor extra werk. Maar desondanks vind ik dat met alles wat nieuw is we een goede prestatie hebben geleverd.”
RVO kan niet aangeven of de vele controles te vertraging van uitkering van het voorschot heeft geleid. Wel zal het nalopen van de gegevens voortaan sneller gaan. „De controles verlopen de komende jaren in ieder geval vlotter nu de nieuwe gegevens bij RVO gecontroleerd zijn en de waarde van de nieuwe betalingsrechten zijn vastgesteld”, aldus RVO-er Cornelis Oosterhuis.
Korting op directe betaling
De rechtstreekse betalingen omvat voor Nederland een bedrag van 750 miljoen euro. Ongeveer 506 miljoen hiervan is bestemd voor de basisbetaling, 225 miljoen voor vergroeningsbetaling, 15 miljoen voor extra betaling voor jonge landbouwers en 3,5 miljoen voor betaling voor graasdieren. In totaal ontving RVO ongeveer 50.000 aanvragen voor de basisbetalingsregeling, waarvan 6.000 voor de jonge landbouwersregeling en 1.400 voor graasdierpremie.
Om maximaal gebruik te kunnen maken van het beschikbare Europese budget voor de basisbetalingsregeling heeft het ministerie van EZ eerder dit jaar de waarde van de basisbetalingsrechten vastgesteld op 103 procent; ongeveer 521 miljoen euro (103 procent van 506 miljoen euro). Hierbij gaat het ministerie er vanuit dat een deel van het budget als gevolg van kortingen niet wordt uitgekeerd. Omdat volgens prognoses van de aanvragen blijkt dat er een kleine overschrijding van het door Europa beschikbaar gestelde budget voor de rechtstreekse betalingen valt te verwachten, kort het ministerie deze dit jaar alsnog met 0,728 procent.
Betalingsschema
De uitvoeringsinstantie streeft er naar om dit jaar nog 75 procent van de GLB-aanvragers de reguliere GLB-betalingen, bestaande uit een volledige basisbetaling en waar mogelijk vergroeningsbetaling en betaling steun voor jonge landbouwers, uit te keren. Op 31 januari komend jaar moet negen op de tien aanvragers de alle betalingsrechten hebben ontvangen en op 30 juni 2016 moet elke aanvrager volgens het betalingsschema van de RVO betalingen binnen hebben.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Beeld: Ruth van Schriek, Susan Rexwinkel