Fotoserie: Verzamelpunt Rogat: 400 tot 500 boeren rukken op naar Den Haag
Het is al uren onrustig in Rogat. Het bedrijventerrein van het kleine dorp onder de rook van Meppel wordt in de nacht van maandag op dinsdag hoe langer hoe meer gevuld met trekkers. Te zien aan de vele vlaggen op de trekkers komen de boeren uit Groningen, Friesland en Drenthe. Er zijn opvallend veel jongeren aanwezig.
Lange dag
Raymon Smit (17), Harold Spreen (16) en Jop Broekveldt (16) rijden vandaag ook mee. Raymon op de New Holland van de boer waar hij werkt, Harold rijdt met hem mee. Het wordt een lange dag voor de jongens. Ze zijn om 22.00 uur vertrokken uit Tynaarlo (DR). „We kwamen hier rond middernacht aan”, vertelt Raymon. „En nu wachten we tot het twee uur is, tot we kunnen vertrekken.” Voor Raymon is het heel duidelijk waarom dit protest zo belangrijk is. „Het kan zo niet langer. Het slaat nergens op wat ze in Den Haag bedenken.” Hij wil graag boer worden, maar diep in zijn hart vreest hij dat dit niet gaat lukken. Althans, niet in Nederland. „Ik zie het hier niet meer voor me.”
Lunchpakketjes
Het regent de hele nacht door. Velen schuilen daarom onder de hoge overkapping van het plaatselijke tankstation. Hier delen de drie boerinnen Annemarie Zomer, Masja Mooren en Ceciel Linthorst lunchpakketten en pakken melk of karnemelk uit aan de chauffeurs. Ze beginnen enthousiast met uitdelen, maar komen er al snel achter dat ze niet genoeg pakketten hebben. „We hebben met tien boerinnen broodjes gesmeerd, goed voor 300 lunchpakketten”, vertelt Annemarie. „We hadden gedacht dat dat wel genoeg zou zijn, maar als ik het zo zie, denk ik dat we het niet gaan redden.” Hoeveel trekkers er zijn weet niemand, maar volgens schattingen gaat het om 400 tot 500. De politie doet geen uitspraken over aantallen, die verwijst door naar zijn landelijke communicatiedienst.
Alles gaat door
Leunend tegen een pomp praat melkveehouder Adri Koolman met zijn dochter Diana. Ze zijn rond 21.00 uur uit hun woonplaats Adorp (GR) naar hun eerste verzamelplaats in Niezijl gereden. Ze hebben er al een flinke rit op zitten, en blijven vol goede moed. „Ik denk wel dat we in Den Haag aankomen”, zegt de melkveehouder lachend. Hij vindt het protest een goed initiatief. „Als er een stikstofheffing komt, moeten we weer flink investeren. En als we ons bedrijf moeten halveren, tja, dan kunnen we wel stoppen.” Tijdens deze actiedag hoeft hij zich geen zorgen te maken over zijn bedrijf: „Mijn vrouw melkt de koeien en mijn schoonzoon voert. Zo kan alles doorgaan.”
Uitzwaaien
Even verderop staat de familie Gunnik uit Alteveer (DR) met vijf man achter een trekker te schuilen onder een grote paraplu. Zoon Karlo en zijn vriendin Laurien Kremer stappen straks in de trekker, zijn ouders en broertje zwaaien hen uit. „We moeten de politiek en de maatschappij wakker schudden, hen laten zien dat Nederland niet zonder boeren kan. Niemand heeft in de gaten wat de gevolgen zijn van een halvering van de veestapel”, zegt de jonge ondernemer.
De stemming is goed in Rogat, ondanks de regen die maar blijft vallen en de ernst van de situatie. De politie is in grote getale aanwezig, maar hoeft niet in actie te komen. Wel wordt tegen 02.00 uur de oprit van de A28 richting Zwolle afgezet door een politieauto. Maar ze hoeven zich geen zorgen te maken: deze boeren willen niet de snelweg op. Ze willen Den Haag bereiken via de parallelwegen.
Startschot
Om 02.00 uur klinkt het startsein en gaan de boeren op pad. De honderden trekkers verlaten mede dankzij een verkeersregelaar die zichzelf spontaan heeft gemeld keurig geordend het bedrijventerrein. Luid toeterend naar de grote groep kijkers gaat de lange stoet op weg naar Den Haag. Een bijna eindeloze stoet trekkers. Pas tegen 02.30 rijdt de laatste trekker Rogat uit.