Akkerbouwers naar Den Haag: Uien en pootgoed gerooid, nu is er tijd voor actie
Het is al licht als ze, rond acht uur, bij Alphen aan de Rijn een tussenstop maken. Daar wachten de boeren uit de Noordoostpolder met zo’n 200 trekkers op collega’s uit Flevoland die aansluiten bij hun stoet.
Klaar
De akkerbouwer vindt het belangrijk om mee te doen aan de protestactie. „Zo gaat het niet goed. Het moet een keer klaar zijn. De landbouw krijgt overal maar de schuld van. Maar als je ziet hoeveel stappen de boeren al hebben gezet…. Dat is niet normaal.” De massale trekkertocht naar Den Haag is voor hem een middel om te laten zien hoe groot de onvrede onder de boeren is. „Misschien dat de mensen hierdoor zien dat de landbouw een grote sector is en wat de landbouw voor Nederland betekent.”
Het belooft een lange dag te worden, dat realiseert hij zich terdege. „Ik weet nog niet zo goed wat ik moet verwachten, maar ik hoop één ding: dat alles goed gaat.” Zijn hoop voor vandaag: „Het Malieveld halen en in gesprek gaan met mensen, het nieuws halen. Dat moet vast wel lukken.”
Qua werkzaamheden komt de actiedag precies goed uit. „We hebben de afgelopen dagen keihard gewerkt om de uien en de pootaardappelen binnen te krijgen.” Na die gedane arbeid was de trekker gistermiddag dan ook wel toe aan een grondige schoonmaakbeurt. „Hij was zo ontzettend vies van de oogst. Naar Den Haag ga ik er voor de verandering met schone kleren in. Dan mag de trekker ook wel een beetje schoon zijn.”
Exloo
Thale Hulshof uit Exloo (DR) is vanmorgen me de bus naar Den Haag vertrokken. De spreiding is groot in de bus: akkerbouwers, melkveehouders, varkenshouders, loonwerkers, handelaren. „Daaraan merk je dat het heel breed leeft, dat het iedereen aangaat.”
Hulshof heeft net het bedrijf (akkerbouw en pluimvee) van zijn ouders overgenomen. De plannen over stikstofvergunningen brengen veel onzekerheid met zich mee, al lijkt zijn bedrijf mogelijk te ontsnappen aan een halvering. „Wij hebben een onherroepelijke vergunning gekregen op onze locatie. Ik ga er dan ook van uit dat wij niet het mes door ons bedrijf hoeven halen. Maar ik doe mee met de actie omdat we solidair zijn met alle boeren.”
In gesprek gaan
Er is veel onwetendheid over de landbouw, en daar is volgens Hulshof ook een belangrijke rol weggelegd voor de boeren zelf. „Vertel over je bedrijf, laat zien wat je doet.” De Drent doet dit zelf door de klanten bij zijn huisverkoop (eieren) uit te leggen waarom hij bijvoorbeeld een scharrelstal heeft en geen vrije uitloop. „Ik had recent een klant die geen eieren van me wilde kopen toen hij hoorde dat onze kippen niet naar buiten gingen. Ik ben met hem in gesprek gegaan over het hoe en waarom. Uiteindelijk is hij tevreden mét een doosje eieren naar huis gegaan.”
Volg het nieuws rond Agractie vandaag in het liveblog op Akkerwijzer