Met 17 ha aardappelen alle Ierse Aldi’s van verse friet voorzien

In de Ierse Aldi winkels worden opvallend veel Ierse kwaliteits- en streekproducten aangeboden. Aldi zegt via deze weg duurzame leveranciers en boeren uit heel Ierland te willen ondersteunen. Naast grotere leveranciers biedt Aldi ook individuele boeren de mogelijkheid om minimaal een jaar lang bij haar in ’t schap te liggen. Producten die goed lopen krijgen de mogelijkheid vast in het assortiment te worden opgenomen. Producten waar weinig vraag naar is vallen af. In dit kader krijgt akkerbouwer Kieran Wall de mogelijkheid zijn speciaal bereide verse frieten aan de man te brengen. „Tegen interessante condities,” onderstreept Wall. Al jaren belevert hij circa 200 restaurants met zijn frieten. Zijn aardappelareaal bedraagt slechts 17 hectare. „Dit is te weinig om het hele jaar mijn afnemers van friet te voorzien. Daarom koop ik gedurende het jaar aardappelen in bij naburige collega’s” legt Kieran Wall uit. Hij teelt het ras Markies. De Markies is een aardappelras die zeer geschikt is voor het bakken van frites. Dit ras heeft namelijk een hoge drogestofgehalte en is redelijk vastkokend.
Vraag naar traditionele friet
De familie Wall werkt al vier generaties in het Zuid-Ierse Whitegate (Cork). Al ruim 40 jaar verbouwt ze aardappelen. Sinds 1995 legt Wall zich volledig toe op het leveren van verse friet. De afzet hiervan vertoont een duidelijk stijgende lijn. Bij de consument is een duidelijke behoefte aan traditioneel, vers handgesneden frites. Zowel in het restaurant, de snackbar als thuis. Diepvriesfriet biedt niet dezelfde kwaliteit”, zegt Wall. Om de productieomvang te vergroten en zich volledig op deze tak toe te leggen, hebben de melkkoeien het bedrijf verlaten en zijn de vrijkomende bedrijfsgebouwen omgebouwd tot frietproductieruimten.