Minimaal drie jaar nodig voor teelt rubberpaardenbloemen
De familie Barenbrug en onderzoekbedrijf KeyGene hebben de krachten gebundeld voor de ontwikkeling en productie van rubberpaardenbloem-rassen en het opzetten van een duurzame productie van natuurlijk rubber in Europa. Volgens beide bedrijven kent hun gezamenlijke joint venture Lion-Flex een sterke startpositie. Enerzijds beschikt KeyGene over goed producerend veredelingsmateriaal, kennis, expertise en technologie en anderzijds kan zaaizaadproducent Koninklijke Barenbrug terugvallen op een ruime plantenveredelings-expertise en een goede zaaizaadproductie-infrastructuur.
Tien jaar
Al ruim tien jaar doet het Wageningse plantenonderzoekbedrijf KeyGene, samen met andere internationale partners, onderzoek naar de ontwikkeling van rubberpaardenbloemen. In deze tien jaar is het KeyGene gelukt om vanuit de wilde rubberpaardenbloem lijnen en rassen te ontwikkelen die economisch en technisch gezien (bijna) klaar zijn voor de teelt in Europa.
Minimaal drie jaar
De familie Barenbrug, eigenaar en drijvende kracht achter het wereldwijd opererende plantenveredelingsbedrijf Barenbrug, herkent de waarde van de duurzame productie van rubber in Europa. Voor de familie reden om samen met KeyGene NV de joint venture Lion-Flex BV op te starten. Lion-Flex richt zich op het verder kweken van rassen van de rubberpaardenbloem en het produceren van basiszaad en paardenbloemwortels in de volle grond. Directeur Frank Barenbrug onderstreept desgevraagd dat de teelt van paardenbloemen nog in de beginfase zit. „Nog minimaal drie jaar duurt het vooraleer we de teelt van paardenbloemen voor de rubberproductie commercieel kunnen oppakken. De insteek nu is het verhogen van het rubbergehalte van de wortels van deze plant. Daarnaast gaan we via Lion-Flex zoeken naar een methode om het rubber zo efficiënt mogelijk uit de wortels te extraheren. Daarnaast zoeken we naar mogelijkheden de rubber commercieel te vermarkten.” De werving van de eerste paardenbloem-veredelaar is inmiddels gestart.
Wereldmarkt
De initiatiefnemers zien veel toekomstperspectief voor hun project. Zo signaleren ze een toenemende vraag naar natuurlijk rubber, terwijl de productie juist onder druk staat. Natuurlijk rubber is nu nog afkomstig van de rubberboom. Uitbreiding van het areaal kan vaak alleen door regenwoud om te zetten naar landbouwgrond, een op lange termijn niet duurzame aanpak. Bovendien wordt de bestaande teelt bedreigd door de schimmelziekte Leaf.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Lion-Flex
Bronnen: Barenbrug, KeyGene, Eigen verslaggeving, Lion-Flex