Aardappelteler Van den Borne presenteert ‘Frietje Precies’
Tijdens DDW in Eindhoven zijn er portie frietjes te koop die aardappelteler Jacob van den Borne samen heeft ontwikkeld met FoodUp! Brabant/Landbouw Innovatie Campus en het ontwerpbureau Ultra Ultra. De bedoeling is tijdens de DDW 10.000 porties te verkopen.
Bodemverbeteraar
Met Frietje Precies wil Van den Borne uit Reusel aantonen dat met het eten van een frietje gelijkertijd de bodem wordt verbeterd. Het frietje is gemaakt van aardappel, bataat en pastiknaak. Deze drie gewassen zijn geteeld op een kleurrijke akker waar verschillende gewassen en bloemen elkaar in stroken afwisselen. Door gebruik te maken van robots, drones, sensoren en veel data zijn deze gewassen bodemvriendelijk en met grote precisie geteeld. De combinatie van precisietechnologie en strokenteelt leidt tot een natuurinclusieve landbouwmethode. Deze kan toe met aanzienlijk minder gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en water, terwijl de opbrengsten en de bodemkwaliteit verbeteren. Het resultaat is volgens de initiatiefnemers een portie friet waar de Brabantse boer, de Brabantse bodem en de Brabander zelf blij van worden.
Dierlijke mest
Bij de presentatie van de frietjes tijdens de DDW twitterde Van den Borne naar de Brabantse gedeputeerde Anne Marie Spierings: „Zonder dierlijke mest geen Frietje Precies. In het strokenteelt perceel voor Frietje Precies werken we alleen met dierlijke mest. We willen van kunstmest af, maar dan moet er wel ontwikkelruimte komen om onze percelen gestuurd naar opbrengstpotentie te gaan bemesten.” Het antwoord van Spierings liet niet lang op zich wachten: „Zoals je weet ben ik altijd bereid om in gesprek te gaan om op een innovatieve manier gezamenlijk doelstellingen op gebied van landbouw, voedsel, bodem, water en biodiversiteit te realiseren.”
Hobbels
Bij de product- en concept ontwikkeling kreeg Van den Borne hulp van FoodUp! Brabant. Deze organisatie bestaat uit mensen die mee willen bouwen aan een nieuw voedselsysteem, waarbij gezond, eerlijk en lekker voedsel centraal staat. Én een eerlijke prijs oplevert voor wie ze maakt. Vanuit deze gedachte, voedseltransitie, organiseert FoodUp! Brabant bijeenkomsten, start bewustwordingsprojecten, verbindt het onderwijs met ‘voedselvragen’ en helpt ondernemers die een nieuwe stap willen maken. Het doel van de samenwerking tussen Van den Borne en FoodUp! Brabant is het ontwerpen van een aantrekkelijk, lekker, inspirerend consumentenproduct te ontwerpen. Die componenten zitten allemaal in Frietje Precies.
Verwerking grootste hobbel
Over zijn ervaringen met dit project zegt Wim Coenraadts van FoodUp! Brabant tegen ‘Overheid van Nu’: „Als je zo met elkaar optrekt, ervaar je dat je dingen tegenkomt die rolvreemd zijn, die afwijken van wat je normaal doet. Voor een boer is dat het bedrijven van marketing, voor een overheid is dat productontwikkeling. We hebben ervaren dat de hobbels voor duurzame producten met name in de verwerking zitten. Zo zijn de lijnen om gewassen te snijden en frituurklaar te maken, helemaal niet ingericht op kleine en afwijkende partijen, zoals onze 10.000 porties friet van aardappelen, bataat en pastinaak. De grootschaligheid die we in de landbouw proberen te doorbreken, zit er verderop in de keten nog zo ingebakken, dat dat innovatie eigenlijk belemmert. Voor ons was dat heel nuttig om te ervaren, daar zit kennelijk een knelpunt in de vertaling van beleid naar praktijk”, aldus Coenraadts.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: FoodUp! Brabant, Overheid van Nu