WUR zoekt akkerbouwers voor toepassing precisielandbouwtechnieken
Akkerbouwers die komend jaar aan de slag willen gaan met één of meer precisielandbouwtechnieken, krijgen de mogelijkheid om hiervoor te worden begeleid door WUR-experts. De Wageningse experts helpen boeren met precisietechnieken op gang. Daarbij worden dan ook de kosten en opbrengsten van de nieuwe technieken nauwkeurig bekeken om antwoorden te kunnen geven op de rendabiliteitsvraag. Boeren die hier prijs op stellen dienen zich voor 1 november 2019 hiervoor aan te melden.
Zes nieuwe toepassingen
Dit project maakt deel uit van de Nationale Proeftuin PrecisieLandbouw (NPPL). In 2018 is dit opgestart. Tot nu toe zijn er 16 deelnemers die in dit NPPL-project aan de slag zijn gegaan met één of meer precisielandbouwtechnieken. Voor 2020 worden nieuwe deelnemers gezocht. Voor het komende jaar zijn bovendien zes nieuwe toepassingen beschikbaar:
- beregening op maat;
- sensorgestuurde gewasbescherming in fruit;
- monitoringssysteem in gewassen;
- precisiezaai in optimale bodem;
- strokenteelten en
- robottoepassingen in open teelten.
Vermindering emissies
Met deze zes nieuwe toepassingen komt het totaal aantal aangeboden precisielandbouwtechnieken waaruit kan worden gekozen op achttien stuks. Met de zes nieuwe toepassingen wil het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, dat het NPPL-project financiert, de overgang naar verdere vermindering van emissies naar het milieu vooral in open teelten een extra impuls geven. LNV wil agrariërs stimuleren met precisietechnieken aan de slag te gaan. Doel: de milieubelasting door de landbouw verminderen en vergroting van de voedselveiligheid, minder residu, betere bodems en meer natuur-inclusiviteit/biodiversiteit, dit alles passend binnen het concept van kringlooplandbouw. De verwachting daarbij is ook dat precisie per saldo goed uit kan pakken voor de portemonnee van de boer.
Uitgebreide informatie
Uitgebreide informatie over de nieuwe toepassingen die in 2020 worden aangeboden zijn te vinden op de website van NPPL www.proeftuinprecisielandbouw.nl. Hier is ook informatie te vinden over de toepassingen en ervaringen uit 2018 en 2019. Tevens kan via deze weg de aanmelding plaatsvinden.
Uitleg
Bij precisielandbouw krijgen planten (of dieren) met behulp van technologie, heel nauwkeurig die behandeling die ze nodig hebben. Hiervoor worden verschillende technologieën ingezet zoals GPS, sensortechnologie, ICT en robotisering. Techniek kan helpen bij strategische besluiten op bedrijfsniveau, maar ook bij operationele handelingen op plantniveau. Zo kan de productie geoptimaliseerd worden en werken we aan een duurzamere teelt. Het grote verschil met klassieke landbouw is dat daar per veld bepaald wordt wat er moet gebeuren, terwijl bij precisielandbouw dit per vierkante meter of per plant bepaald wordt.