Hak: ‘Hele keten moet meebetalen aan Planet Proof’

Deze week biedt Hak LNV minister Carola Schouten de eerste pot rode kool aan die ‘On the way to PlanetProof’ is gecertificeerd. Hak onderstreept bij die overhandiging dat boeren die investeren in duurzame teelt, daarvoor financieel gecompenseerd moeten worden door alle schakels in de handelsketen.
Extra kosten
Boeren die volgens de beginselen van On the way to PlanetProof hun groenten en andere gewassen telen, maken daarvoor extra kosten. Dez meerkosten verschillen per gewas. Hak schat deze extra kosten voor PlanetProof rode kool op circa 10 procent. De extra kosten bij de teelt en verwerking zijn het gevolg van het feit dat een On the way to PlanetProof certificering 36 bovenwettelijke eisen stelt op het gebied van gewasbescherming, bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, landschapsbeheer, water- en energieverbruik, verpakking en afval. Daarnaast wordt van de telers geeist dat zij nog een pakket extra maatregelen nemen met een positieve milieu-impact, om zo tien verplichte ‘bonuspunten’ te verwerven. De extra kosten vergoedt Hak nu aan haar telers. Ze vindt echter dat dat deze kosten door de handelsketen moeten worden opgebracht. De komende tijd gaat het bedrijf daarvoor pleiten bij al haar handelspartners en de koepels waarin het actief is.
Toekomst
In een toelichting stelt Adri den Dekker, Directeur Inkoop, Landbouw & Duurzaamheid, dat Hak erin gelooft dat lokaal en duurzaam geteeld, kwalitatief hoogwaardig voedsel de toekomst is. „Maar het is duidelijk dat dit niet lukt zonder extra investeringen. Dat geldt niet alleen voor de telers, maar ook voor onszelf als volgende schakel in de keten. Als fabrikant zullen we moeten dealen met meer onzekerheid in de opbrengst, en onze eigen processen ook On the way to PlanetProof maken. En dat geldt ook voor de volgende schakels in de keten, want On the way to PlanetProof gaat over ‘van grond tot mond’. Kortom, het is logisch dat de hele keten meebetaalt. Het kan niet zo zijn dat enkel de boeren moeten opdraaien voor de kosten van het betere en meer weerbare milieu dat bewuste consumenten, bedrijfsleven en politiek voor ogen hebben,” aldus Den Dekker.
Consument
„Als we de meerkosten van On the way to PlanetProof willen spreiden over iedere schakel in de handelsketen zal ook de consument een deel moeten dragen. Dat kan betekenen dat deze iets meer gaat betalen voor een pot met duurzamer geteelde rode kool met een positieve milieu impact. Dat lijkt me redelijk en billijk, hoewel de supermarkten natuurlijk de uiteindelijke consumentenprijs bepalen."
Nederlanders bungelen niet alleen onderaan op de Europese lijstjes van dagelijkse groenteconsumptie, maar geven in verhouding ook erg weinig uit aan voedsel. „Gemiddeld is dat minder dan 11 procent van ons inkomen. We moeten echt gaan inzien dat we op de bodem zijn gekomen van wat voedsel mag kosten. Het besef dat gezonde en duurzame voeding z’n prijs heeft, mag wat ons betreft veel hoger op de maatschappelijke agenda”, aldus de inkoopdirecteur.
Gezonde bodem
Volgens de betrokken rode kooltelers vader en zoon Wim en Johannes Straver, van landbouwcorporatie CIGTA, draait On the way to PlanetProof eerst en vooral om een gezondere bodem. Wim Straver: „Alles begint bij de bodem. Dit is misschien wel ons grootste kapitaal en daarom een belangrijk aandachtsgebied binnen de PlanetProof systematiek. Immers, een sterke weerbare bodem geeft een sterker gewas dat minder last heeft van ziektes en plagen, en dus ook minder gewasbeschermingsmiddelen vraagt.”
Meer inspanning
Vader en zoon Straver benadrukken dat On the way to PlanetProof teelt meer inspanningen vergt dan traditionele teelt, al was het maar vanwege de moeite die moet worden gestoken in administratie en transparante vastlegging. Johannes Straver: „Je moet aan tal van eisen voldoen, een milieubeleidsplan opstellen en allerlei rapportages bijhouden. Deze rapportages worden gecontroleerd door een onafhankelijke instantie. Daarnaast kun je ook nog eens te maken krijgen met onaangekondigde surprise visits.” Wim Straver vult aan: „Met PlanetProof kunnen we grote slagen maken en voor grootschalige teelt de nodige duurzaamheidsstappen maken.” De eerste On the way to PlanetProof rode kool van HAK ligt in de winkel vanaf begin november 2019.