Zorg teler na verbod fipronil in coating uien
Het uienzaadbedrijf De Groot en Slot wilde weten welk effect het verbod heeft in de praktijk en hoe telers daarmee omgaan. Het bedrijf is samen met partner Bejo Zaden wereldmarktleider in uienzaad. Lynette Verweel deed daarom tijdens haar agrarische opleiding in Dronten een enquête onder de uientelers die bekend zijn bij het bedrijf. Daaruit blijkt dat bijna zes van de tien Nederlandse uientelers zaad zaait met insecticidecoating (IC).
Telers in gebieden met een intensieve uienteelt, zoals zuidwestelijk Nederland, scoren het hoogst. Vier op de tien Nederlandse telers gebruikt zaad met alleen de basiscoating (BC). Een klein deel van de telers gebruikt de BC en de IC. Biologische telers gebruiken helemaal geen coating tegen insecten of schimmels. Bijna zes van de tien telers die zaad met IC zaaien, doen dat vooral om de uienvlieg te bestrijden.
Geen verlenging voor Mundial
Toelatingshouder BASF besloot in 2017 om geen verlenging aan te vragen voor Mundial in de coating van uienzaad. De opgebruiktermijn voor het coaten met Mundial verliep op 31 maart 2019. Sommige telers bestelden extra uienzaad zodat zij ook in 2020 verzekerd zijn van gecoat zaad.
De werkzame stof fipronil bestrijdt de uienvlieg en heeft een nevenwerking tegen andere insecten. Larven van de uienvlieg kunnen voor grote schade zorgen als ze zich een weg vreten in jonge uienplantjes. Fipronil wordt door de ui opgenomen en verplaatst zich via de sapstroom in de hele plant. Schadelijke insecten krijgen daardoor geen kans om een populatie op de bouwen. Fipronil beschermt het uienplantje zo de eerste vijf tot zes weken van de groei.
Lees het volledige artikel over het onderzoek in de Veldpost, Agraaf, Vee&Gewas en Stal&Akker van zaterdag 26 oktober
Tekst: Agrio
Beeld: De Groot, Slot