‘Groter aardappelareaal zorgt voor onbalans op de markt’
De NEPG signaleert dat de aardappelproductiekosten in West-Europa de afgelopen jaren zijn gestegen. De NEPG gaat ervan uit dat de kosten de komende jaren zullen blijven toenemen. Kostprijsverhogende aspecten zijn onder meer beregening, hogere oogstkosten door de oogst onder natte omstandigheden en vooral hogere bewaarkosten. Dit laatste als gevolg van de hogere kosten voor alternatieven voor CIPC en voor het schoonmaken van de opslagplaatsen. De NEPG adviseert de telers hier rekening mee te houden voor de contracten die voor de volgende campagne moeten worden opgesteld. De NEPG roept de telers ook op om de komende jaren het areaal niet verder uit te breiden. „Als we een normale oogst hebben met het bestaande areaal, zal de markt niet meer in balans zijn”, zegt NEPG-secretaris Victor Phaff.
Nieuwe oogstraming
De NEPG heeft een nieuwe oogstraming gemaakt voor consumptieaardappelen in de belangrijkste vijf Noord-West Europese aardappellanden (Frankrijk, België, Duitsland, Nederland en Groot-Brittanië). Als alle aardappelen kunnen worden gerooid, komt circa 26,9 miljoen ton uit de grond. Dit is 10 procent meer dan in 2018 en 1,8 procent meer dan het 5-jaarsgemiddelde. In 2014 en 2017 was de oogst aanzienlijk groter. De grotere oogst dit jaar wordt veroorzaakt door de uitbreiding van het areaal in de vijf landen. Dit groeide met 9 procent ten opzichte van het 5-jaarsgemiddelde. De NEPG gaat uit van een gemiddelde opbrengsten van 43,9 ton/ha. Dit is 6,8 procent onder het 5-jaarsgemiddelde, maar circa 3 ton meer dan in 2018. België verwacht een gemiddeld hectareopbrengst van 41,1 ton tegen 38,1 vorig jaar. Duitsland en Frankrijk gaan beide uit van 43,0 ton/ha tegen 41,0 ton/ha in 2018. Nederland is dit jaar goed voor 47 ton/ha tegen 42,7 ton/ha vorig jaar. en Groot-Brittannië 47,2 ton tegen 41,7 ton/ha in 2018. Overigens zijn voor Groot-Brittannië, waar de oogst altijd later is, nog geen schattingen beschikbaar. Daarvoor is het gemiddelde van 5 jaar gebruikt, waarschijnlijk ligt dit dicht bij de werkelijkheid. In Groot-Brittannië is 70 procent van de consumptieaardappelen geoogst.
De oogst van dit jaar is later dan gebruikelijk. In september waren alle beschikbare beregeningsinstallaties in gebruik omdat het te droog was en in oktober was het te nat om te oogsten. Vooral in België en Nederland moest het afgelopen weekend nog bijna 60 procent worden geoogst. Sinds enkele dagen kan de oogst echter opnieuw beginnen en onder normale omstandigheden verwacht de NEPG dat de oogst door de telers veilig kan worden binnengehaald.
De kwaliteit van de aardappelen is prima, maar extra aandacht en monitoring is tijdens het bewaarseizoen nodig, omdat veel aardappelen in natte omstandigheden de bewaring binnenkomen. In een enkele partij wordt wel een bacterie of schimmel gemeld. Goede ventilatie en drogen is derhalve nodig.
Marktsituatie
In de afgelopen weken was sprake van een gestage export naar Polen en landen in Zuid- en Zuid-Oost Europa. Deze export duurt nog voort. Alle tonnen die weg zijn, zijn tonnen die niet meer beschikbaar zijn voor de EU-5-markt. De verwerkers begonnen hun vraag vroeg dit seizoen. Het prijsniveau vertoont sinds twee tot drie weken een opwaartse trend. De uiteindelijke prijs zal afhankelijk zijn van de uiteindelijke definitieve oogst en de kwaliteit tijdens de opslag.