NAV presenteert vijf politieke aandachtspunten
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) ervaart dat de discussie over de landbouw zich steeds meer richt op de stikstofproblematiek. De NAV vindt dat de huidige ‘stikstofcrisis’ duidelijk maakt hoeveel er mankeert aan het beleid van de afgelopen jaren. Deze crisis raakt de akkerbouw nu nog niet, maar volgende keer gaat het om kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen of klimaat. Door de boeren wordt een enorm onbegrip van de kant van beleidsmakers ervaren, terwijl beleidsmakers er vooral op hameren dat de landbouw moet veranderen.
Effectief middelenpakket behouden
De NAV zegt het belangrijk te vinden dat ook andere andere punten onder de aandacht komen. De NAV heeft een vijftal punten geformuleerd waarvan zij vinden dat deze door de politiek beter moeten worden geregeld. Op het vlak van gewasbescherming wil ze een effectief middelenpakket behouden. Er mogen geen middelen worden verboden voordat er alternatieven zijn. Ook roept de NAV de politiek op te zorgen voor een snellere toelating van laag-risico middelen. En een beleid wat het Actie-plan Plantgezondheid van de akkerbouwsector ondersteunt.
De NAV roept de politiek op te zorgen voor meer samenhang tussen de regels op verschillende beleidsterreinen. Daarbij dient niet één regel voor één probleem te worden opgesteld, maar dient de politiek te kijken hoe zaken op het boerenbedrijf op elkaar ingrijpen. Maatregelen voor CO2-opslag, bodembeheer, gewasbescherming enz. hangen nu eenmaal met elkaar samen. Maatregelen die goed zijn voor klimaatdoelen (bijvoorbeeld minimale grondbewerking) kunnen juist vragen om inzet van een goed herbicide, zoals glyfosaat. De NAV vindt dat er gezocht moet worden naar een optimum over de verschillende beleidsterreinen.
Minder paniekbeleid
In de ogen van de NAV dient er ook minder paniekbeleid te komen en juist meer inzetten op een meerjarige visie. Daarbij behoort een realistische kijk op hoe een visie gerealiseerd kan worden. Ze vindt dat de politiek er niet naïef en optimistisch van moet uitgaan dat ‘men’ vanzelf wel meer gaat betalen voor een duurzaam geteeld Nederlands product als hetzelfde product, maar minder duurzaam geteeld, uit het buitenland, er naast goedkoper in het schap ligt. Voor de NAV betekent dat geen steun voor vrijhandelsverdragen zoals CETA en Mercosur.
De positie van de boer in de keten dient effectief te worden versterkt door de wet- en regelgeving daar zo veel mogelijk op in te richten. Dat is volgens de NAV mogelijk door maximaal de ruimte te benutten die de EU daarvoor geeft. Niet denken dat transparantie over de prijsvorming in de keten effect zal hebben op de marge voor de boer, maar er op sturen dat dat gebeurt.
Vervuiling luchtvaart aanpakken
De NAV wil dat alle sectoren gelijk worden behandeld. In de ogen van de NAV dient daarom bijvoorbeeld ook de vervuiling door de luchtvaart te worden aangepakt. En wanneer er voor verkeerstechnische oplossingen worden gekozen, bijvoorbeeld het verlagen van de maximum snelheid, dan dient ook voor technische oplossingen in de agrarische sector te worden gekozen en dus zeker geen halvering veestapel. Verder dienen regels niet te worden opgesteld op basis van discutabele modellen, maar werken met gemeten waardes.