Avebe: 15 procent minder zetmeelaardappelen door droogte
De zetmeelaardappeloogst is medio november nog in volle gang: Jansen schat in dat nog minder dan 10 procent van de oogst in de grond zit. Dankzij een warmere periode in september is de nagroei beperkt geweest. De regen in oktober leidde vervolgens niet alleen tot een flinke vertraging in de oogst maar ook tot enkele partijen met rot. De kwaliteit van de partijen die binnenkomen is dan ook sterk wisselend, aldus Jansen.
Zetmeelgehalte lager
Het zetmeelgehalte ligt over de gehele linie onder het meerjarig gemiddelde. Ook de geoogste tonnen per hectare lopen sterk uiteen: van circa 15 tot 45 ton per hectare. Met name op de niet-beregende droge zandgronden vallen de opbrengsten tegen. Ook in het Duitse teeltgebied hadden de telers te kampen met droogte.
Akkerbouwers in het zetmeelaardappelgebied hebben na de droge zomer van 2018 flink geïnvesteerd in beregeningscapaciteit. „Er is veel meer beregend dit jaar.” Ook in het Duitse teeltgebied ten zuidoosten van Hamburg zijn veel zetmeelaardappelen dit jaar beregend. Jansen realiseert zich dat niet iedereen de mogelijkheden heeft om te beregenen, onder meer omdat er ook dit jaar weer regionaal onttrekkingsverboden waren afgekondigd door de waterschappen.
Leveringsplicht
Door de tegenvallende oogsten kunnen opnieuw niet alle telers aan hun leveringsplicht voldoen. Avebe gaat net als vorig jaar weer per geval beoordelen of leden al dan niet buiten hun schuld voldoende aardappelen hebben geleverd. „Als boeren minder aardappelen kunnen leveren door pech dan zou het raar zijn als wij daar een boete voor geven“, aldus Jansen.
Het einde van de zetmeelcampagne staat gepland voor medio april. Op basis van de huidige oogstinschatting verwacht Jansen wel dat locatie Ter Apelkanaal eerder zal sluiten, mogelijk al in februari.
Vorig jaar viel de aardappeloogst over de gehele linie kleiner uit als gevolg van de uitzonderlijke droogte en hitte. Voor Avebe resulteerde dit in ruim 25 procent minder volume.
Het tarrapercentage lag vooral in het begin van de campagne beduidend lager dan het meerjarig gemiddelde. Dit is volgens Avebe met name te danken aan gunstige oogstomstandigheden in het eerste deel van de campagne. Daarnaast speelt in geringe mate de herijking van het tarreringsproces een rol. Het tarreringsproces is verbeterd en geoptimaliseerd. Het tarrapercentage loopt de afgelopen periode onder invloed van regenachtig weer ook weer op en ligt nu tussen de 5 en 6 procent.
Beschikbaarheid van pootgoed voor oogst 2020
De opbrengsten van de pootgoedteelt zijn zeer wisselend. Hoewel de beschikbaarheid van plantmateriaal voor oogst 2020 beter lijkt dan vorig jaar, blijft dit wel sterk afhankelijk van de nacontroles die volgen. Door de vele verlagingen in de nacontrole en daaruit voortvloeiende herkeuringen loopt de nacontrole vertraging op. Avebe verwacht dat, mits een teler op tijd bestelt, er gewoon kan worden geleverd.