Loonwerkers maken steeds meer gebruik van een drukwisselsysteem
Bietenoogst week 9: meer suiker en meer tarra
De voortgang van de bietenoogst verloopt moeizaam, meldt de agrarische dienst van Suiker Unie. Probleem vormen de weersomstandigheden. In de afgelopen week werden slechts enkele dagen met droog weer geregistreerd, en ook deze week begon erg nat. Deze slechte rooicondities zorgen voor een beperkte veldvoorraad. Deze brengt de bietenverwerking echter niet in gevaar. Maar het op voorraad rooien zit er nog niet in. In de afgelopen jaren werd in deze periode veelal fors door gerooid. De agrarische dienst verwacht dat bij drogere omstandigheden de telers starten met het in voorraad rooien van de bieten die tot begin december geleverd moeten worden. Voor de bieten voor de latere leveringen maken de telers, door de slechte weersomstandigheden, nog geen haast.
Suikergehalte: tot 17,6 procent
In verwerkingsweek 8 bedroeg het gemiddeld suikergehalte van de bij Cosun aangeleverde bieten 16,7 procent. In week 9 daalde dit naar 16,5 procent. De bieten met het hoogste suikergehalte (17,6 procent) kwamen afgelopen week van de akkers op Walcheren. Een week eerder bevatten de bieten van dit eiland 16,8 procent suiker. De Texelse bieten konden met 17,3 procent suiker afgelopen week ook goed mee. Een week eerder hadden die een gemiddeld gehalte van 16,8 procent. De bieten met de laagste suikergehaltes kwamen van Lijmers/Oude IJssel en Maas & Meierei en Limburg-Noord met 15,8 procent suiker.
Tarra: tot 16,3 procent
Door de slechte oogstomstandigheden steeg het gemiddeld tarrapercentage van 11,9 procent in verwerkingsweek 8 tot 12,7 procent in week 9. De bieten met het meeste tarra werden afgelopen week aangeleverd uit de Haarlemmermeer (15,6 procent), van de Groningse klei (15,4 procent) en uit de aan Groningen grenzende Duitse grensstreek (16,3 procent tarra). De agrarische dienst van Cosun signaleert dat de bodem bij alle oogstwerkzaamheden veel te lijden heeft. In dit kader vindt de agrarische dienst het een positieve ontwikkeling dat loonwerkers steeds meer gebruik maken van een drukwisselsysteem om de bodemstructuur zo goed als mogelijk te beschermen.