Turbulente tijden vragen om een stevige akkerbouwkoers
Eén van de dossiers die voor veel roering leiden, is gewasbescherming. „Veel middelen vallen weg, terwijl er altijd alternatieven voor handen zijn.” Een voorbeeld hiervan is het verbod op de neonicotinoïden, waardoor onder meer bietentelers dit jaar gedwongen waren meer insecticiden te spuiten. Wat dit verbod extra zuur maakt, is dat het is gebaseerd op een politieke discussie in plaats van een wetenschappelijke onderbouwing.
Chloorprofam
Maar ook het verbod op het kiemremmingsmiddel chloorprofam (vanaf volgend jaar). „Maar ook mancozeb en de neonicotinoïde thiacloprid staan ter discussie. Daar zijn niet zomaar alternatieven voor. Op termijn zijn die er wel, maar we moeten die tussentijd wel zien te overbruggen. Dit soort situaties gaan we steeds vaker meemaken.”
En dan is er nog het hete hangijzer glyfosaat. Binnen de Europese Unie mag het middel tot eind 2022 worden gebruikt, maar er zijn landen die al ver voor die tijd van het middel af willen. Van Wenum noemde dit een grote bedreiging voor een verlenging van de toelating van glyfosaat, temeer omdat er maar weinig goede alternatieven voor zijn. Het beeld dat de maatschappij heeft van glyfosaat is slecht. Juist vanwege de grote zichtbaarheid van de ‘gele velden’ riep hij zijn leden op zorgvuldig met dit middel om te gaan.
Stikstofdossier
Ook het stikstofdossier heeft grote impact op de akkerbouw. „Er gaat veel dierlijke mest naar de akkerbouw. Dat willen we graag overeind houden, zeker met het oog op de kringlooplandbouw.” Groot pluspunt van het gebruik van dierlijke mest is dat het gebruik van kunstmest afneemt. „En dat scheelt in de uitstoot van CO2.” Ook zijn er veel akkerbouwers die percelen uitruilen met veehouders. Daarnaast kunnen bouwvergunningen voor akkerbouwers in de buurt van Natura 2000-gebieden op slot komen te staan. „Het gaat nog heel lastig worden dit dossier tot een goed einde te brengen.”
Daarnaast noemde Van Wenum de grote handelsverdragen als Mercosur en Ceta turbulent. „Bij Ceta zijn we er nog redelijk goed uitgekomen, maar Mercosur pakt voor de akkerbouw heel slecht uit.” Hij doelt met name op de export van suiker. „Daar moeten we heel kritisch op zijn. Voor suiker uit andere gebieden moeten dezelfde standaarden gelden als voor ons.”