Sector zet in op hardere aanpak van fraude met pootaardappelen

„De boetes moeten hoger, zodat een fraudeur weet: dit doe ik nooit weer”, zei voorzitter Peter Berghuis gisteravond tijdens de eerste pootgoedavond van LTO. Fraude met pootgoed kunnen we niet tolereren, sprak hij stellig. „Dit gaat ten koste van onze sector en ons imago in het buitenland.”
Hiaten dichten
Eerste actie van de werkgroep is inventariseren waar de hiaten zitten in de huidige aanpak. „We moeten bekijken waar mogelijk ruimte zit om te kunnen frauderen, en vervolgens die gaten dichten.” Een voorbeeld hiervan is het op een juiste manier labelen van partijen en kisten, om zo traceerbaarheid te vergroten. „Hierdoor ‘verdwijnen’ er minder makkelijk partijen”, gaf Berghuis eerder al aan.
De pootgoedsector werd afgelopen seizoen twee keer opgeschrikt door fraude met pootgoed: In november 2018 werd een pootgoedteler op heterdaad betrapt tijdens het bijvoegen van de opbrengst van een perceel consumptieaardappelen aan een partij pootaardappelen. Dit voorjaar kwam fraude met NAK-certificaten naar buiten. Een pootgoedteler en een handelaar hebben ongecertificeerde pootaardappelen verkocht aan telers in Nederland en België. Berghuis is op zich blij dat deze zaken uitvoerig zijn besproken binnen de sector, politiek en media. „Die ruchtbaarheid heeft wel een afschrikkende werking.”
NAK: boetes
Ook de NAK pleit voor meer mogelijkheden om boetes op te kunnen leggen. Recent liet NAK-directeur Eric Casteleijn weten harder te willen optreden tegen fraudeurs, maar hiervoor niet over de wettelijke ruimte te beschikken. Zowel de sector als de NAK bekritiseerde het handelen van de NVWA na de fraude met pootgoed in het zuiden van het land en België: de NVWA zou te slap hebben gehandeld in deze zaak.
Minister Schouten liet deze week in een Kamerbrief weten nog geen aanleiding te zien om de handhavingsbevoegdheden van de plantaardige keuringsdiensten uit te breiden met het uitdelen van bestuurlijke boetes. Wel wil ze de huidige regelgeving evalueren in samenspraak met de betreffende keuringsdiensten en de sector. „De NVWA en de NAK kennen een lange historie van goede, intensieve samenwerking. Daar waar het niet goed gaat moet het verbeterd worden”, schrijft ze in haar brief aan de Kamer.