270.000 euro voor Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw
Het geld is afkomstig van de Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Deze organisatie, die publiek-privaat onderzoek financiert, werkt met kennisgeld van het ministerie van LNV.
Beloningen stapelen
De Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw, waarvan de ontwikkeling in juni dit jaar officieel van start ging, wordt het landelijke instrument om biodiversiteitsprestaties te meten. Daarvoor willen de initiatiefnemers samenwerken met akkerbouwers, ketenpartners, banken, NGO’s, overheden en andere partijen om zo gezamenlijk te komen tot een gedragen en uniform meetsysteem.
De biodiversiteitsmonitor maakt prestaties van akkerbouwers ten aanzien van biodiversiteit meetbaar. Door restaties meetbaar te maken kunnen ketenpartijen en andere belanghebbenden boeren belonen voor deze prestaties. Door beloningen te stapelen, wordt het voor akkerbouwers steeds aantrekkelijker om in te zetten op meer biodiversiteit, is de gedachte.
Indicatoren testen
Volgens Harry Kager van Schuttelaar & Partners, het advies- communicatiebureau dat is aangesteld voor de projectcoördinatie, is het bedrag van 270.000 euro een deel van het benodigde geld om wetenschappelijke onderbouwing van de monitor door experts van Wageningen UR en het Louis Bolk Instituut te borgen. „Het totaalbedrag hiervoor gaat richting de 600.000 euro voor 3 jaar. Op akkerbouwbedrijven zullen de onderzoekers de hiervoor noodzakelijke indicatoren uitvoerig testen. Ze werken samen aan de wetenschappelijke onderbouwing van Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) die aan de basis liggen van de biodiversiteitsmonitor. Door middel van een set van KPI’s meet de biodiversiteitsmonitor de invloed van de bedrijfsvoering op de biodiversiteit op het bedrijf en in de omgeving. Daarbij wordt gebruik gemaakt KPI’s op het gebied van grondgebruik, bodem, klimaat en milieu, die direct van invloed zijn op de biodiversiteit. Door het verzamelen en analyseren van individuele bedrijfsgegevens in de monitor, kan de inzet van akkerbouwers voor milieu, klimaat, natuur en landschap op een uniforme en integrale manier gemonitord worden.”
De genoemde onderzoekers werken daarbij samen met BoerenNatuur, agrarische collectieven en diverse initiatieven in het land. De ontwikkeling van de Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw is sterk verbonden met het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Ambitie is om eind 2021 een goed onderbouwde Biodiversiteitsmonitor Akkerbouw te hebben.